Είναι λυπηρό πραγματικά ότι η υποδομή της Κύπρου είναι εντελώς εχθρική για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως οι τυφλοί και άτομα με αναπηρικά καροτσάκια. Ο όρος αναπηρία αποτελεί μια ευρεία έννοια. Περιλαμβάνει τα άτομα με σωματικές, αισθητηριακές ή διανοητική βλάβη.
Σε μια εκτίμηση, μεταξύ 12 και 13 τοις εκατό του πληθυσμού έχει κάποια βλάβη. Πολλοί, αν όχι όλοι, αντιμετωπίζουν κάποια δυσκολία στη διακίνησή τους. Στην Κύπρο τα πεζοδρόμια, οι δρόμοι, η πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικά κτήρια είναι μη φιλικά προς άτομα με ειδικές ανάγκες. Εάν είστε ανάπηρος στην Κύπρο τότε είστε καταδικασμένος, απομονωμένος και περιορισμένος.
Δεν μπορείτε να απολαύσετε τη ζωή όπως και οι υπόλοιποι. Πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες στα περισσότερα κτήρια δεν υπάρχει. Συχνά συζητείται ότι χρειαζόμαστε πιο σύγχρονα κτήρια και περισσότερα νέα έργα, αλλά ξεχνάμε την απλή αλήθεια για τα άτομα με ειδικές ανάγκες τα οποία στερούνται ένα φιλικό περιβάλλον ώστε να μπορούν να απολαύσουν το δικαίωμα στη ζωή. Φανταστείτε ένα απόγευμα του Σαββάτου που θέλετε να πάτε για ψώνια στη λεωφόρο Μακαρίου και είστε ανάπηρος, θα διαπιστώσετε ότι είναι πρακτικά αδύνατο να παρκάρετε και να κατεβάσετε το καροτσάκι σας στα υφιστάμενα πεζοδρόμια.
Είναι ακόμη πιο δύσκολο να διασχίσετε το δρόμο ή να εισέρθετε σε ένα κατάστημα. Εάν είστε τυφλοί είναι ακόμη χειρότερα, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στις υπάρχουσες υποδομές μας για τους τυφλούς ανθρώπους να περπατήσουν γύρω από τις πόλεις μας και να απολαύσουν τη ζωή τους. Σε άλλες πόλεις του κόσμου όπως το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι κτλ., άτομα με ειδικές ανάγκες μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα σε ολόκληρη την πόλη χωρίς περιορισμούς.
Υπάρχουν ορισμένες βασικές αρχές σχεδιασμού, οι οποίες, όταν εφαρμοσθούν, θα είναι ευκολότερο και ασφαλέστερο για τους τυφλούς πεζούς να κινούνται. Ο σχεδιασμός του συνόλου των περιοχών για τους πεζούς πρέπει να είναι απλός, λογικός και σωστός. Αυτό θα επιτρέψει στους ανθρώπους να απομνημονεύουν τον περιβάλλοντα χώρο που χρησιμοποιούν τακτικά και να προβλέψουν και να ερμηνεύουν το περιβάλλον που θα αντιμετωπίσουν για πρώτη φορά.
Αντιθέσεις στα χρώματα και ο τόνος πρέπει να χρησιμοποιούνται ώστε να τονίζεται η παρουσία ορισμένων βασικών χαρακτηριστικών. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν τη γνώση τους για την απόκτηση πληροφοριών. Οι πληροφορίες πρέπει να είναι οπτικά ευδιάκριτες και να παρέχονται και σε άλλες μορφές ανάγνωσης. Πολλά άτομα με προβλήματα όρασης μπορούν να διαβάσουν τα σημάδια αν είναι σωστά τοποθετημένα και πάντα στο ίδιο σημείο, επίσης εάν ο σχεδιασμός ενσωματώνεται και με αντιθέσεις χρωμάτων και ήχων. Ο φωτισμός θα πρέπει να είναι ήπιος και θα πρέπει να ελαχιστοποιείται το έντονο φως. Αυτό θα επιτρέψει την αποτελεσματική μετακίνηση των ατόμων με προβλήματα όρασης, ιδιαίτερα με την ανίχνευση αντιθέσεων στο χρώμα και να διαβάζουν εύκολα τα σημεία προβολής.
Σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το περιβάλλον θα πρέπει να δίνονται με τη χρήση μη οπτικών στοιχείων, για παράδειγμα, ακουστικά και απτικά χαρακτηριστικά. Η απώλεια της όρασης δεν συνοδεύεται από αύξηση της αποτελεσματικότητας των άλλων μη-οπτικών αισθήσων. Ωστόσο, άτομα με προβλήματα όρασης δίνουν γενικά μεγαλύτερη έμφαση στις πληροφορίες που έλαβαν μέσω άλλων αισθήσεων, όπως για παράδειγμα την αίσθηση της αφής. Τα άτομα με αναπηρία αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της κυπριακής κοινωνίας μας και συνεχίζουμε να το ξεχνάμε. Τα άτομα με αναπηρία έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν τη ζωή όπως και οι υπόλοιποι από εμάς και οι υφιστάμενες ρυθμίσεις στην πόλη μας δεν είναι τίποτα άλλο παρά μη φιλικές. Ακούμε συχνά οι άνθρωποι λένε "Η Κύπρος έχει αλλάξει και έχει προοδεύσει". Ίσως αυτό είναι αλήθεια κατά κάποιον τρόπο, αλλά μια σύγχρονη χώρα που δεν προσφέρει υποδομές για τις ανάγκες όλων των πολιτών της έχει αποτύχει.
Η Κύπρος χρειάζεται επειγόντως αστική στρατηγική για την παροχή των αναγκαίων τροποποιήσεων των υποδομών γύρω από το νησί, ώστε οι άνθρωποι με αναπηρίες να μπορούν να απολαύσουν ό,τι εμείς οι υπόλοιποι απολαμβάνουμε ώστε να μην αισθάνονται απομονωμένοι στη χώρα τους.
Κίνηση Πολιτών Κύπρου "Urban Cyprus Society"
info@urbancyprus.org
www.urbancyprus.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου