Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Ανακυκλωμένο Νησί

*Της Φωτεινής Φωτίου

Με σωστό προγραμματισμό και σοβαρή μελέτη αποδείχτηκε ότι η επιστήμη μπορεί να κάνει θαύματα σε όλους τους τομείς ! Η ανακύκλωση μπήκε για τα καλά στην ζωή μας και έτσι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τον πλανήτη μας.

Ολλανδοί αρχιτέκτονες θέλησαν να εντυπωσιάσουν, μετατρέποντας σκουπίδια που επιπλέουν στο ωκεανό σε νησί το οποίο θα είναι ικανό να φιλοξενήσει 500,000 κατοίκους.

Η γεωγραφική τοποθεσία του νησιού είναι στον Βόρειο Ειρηνικό ωκεανό ανάμεσα σε Καλιφόρνια και Ιαπωνία. Στο νησί επιπλέει μια μάζα από σκουπίδια βάρους 44 εκατομμυρίων κιλών και καλύπτει 10,000 τετραγωνικά μέτρα. Αυτά θα είναι η βάση για το Ανακυκλωμένο Νησί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τροφής. Το Ανακυκλωμένο Νησί σκοπεύει να σώσει το θαλάσσιο περιβάλλον, να καθαρίσει τους ωκεανούς από μια γιγαντιαία ποσότητα πλαστικών σκουπιδιών και οι κάτοικοι θα μπορούν να βιώσουν σε ένα οικοσύστημα φιλικό προς το περιβάλλον. θα τρέφονται με βιολογικές τροφές παραδείγματος χάρη με φύκια τα οποία θα καλλιεργούνται στο νησί.

Πρέπει να τονιστεί ότι τα πλαστικά από πετρέλαιο που καταλήγουν στη θάλασσα δεν είναι βιοδιασπώμενα και έτσι επιφέρουν τεράστιες επιπτώσεις στη θαλάσσια βιοποικιλότητα. Κατατεμαχίζονται σε μικρότερα κομμάτια και μετά εισβάλουν στην διατροφική αλυσίδα του θαλάσσιου οικοσυστήματος ή καταλήγουν στις ακτές. Δυστυχώς, τα μικρά πλαστικά κομμάτια είναι όμοια με το πλαγκτόν και έτσι αρκετά είδη ψαριών ξεγελιούνται και τα τρώνε για τροφή. Αυτή η τροφή δεν διαλύεται στα εντόσθια των ψαριών με αποτέλεσμα χιλιάδες από αυτά να πεθαίνουν ετησίως.

Ελπίζουμε ότι το πρωτοπόρο αυτό Ανακυκλωμένο Νησί θα είναι παράδειγμα προς μίμηση έτσι ώστε να μπορέσουμε να σώσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον. Είναι σημαντικό να αποτρέψουμε την περαιτέρω μόλυνση των ωκεανών και πάνω από όλα να καταφέρουμε να προωθήσουμε την αειφόρο ανάπτυξη.

*Περιβαλλοντολόγος-Ερευνήτρια, Επ. Γραμματέας Αμμοχώστου
Κίνημα Κοινωνικής Οικολογίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: