Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Τα βρίσκουν για το μεταλλείο Μαθιάτη

Η Κυβέρνηση φαίνεται πως είναι πρόθυμη να αναζητήσει νέο χώρο, εκτός του μεταλλείου Μαθιάτη, για την εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας αδρανών υλικών, μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν από πλευράς των κοινοτήτων Μαθιάτη και Αγίας Βαρβάρας. Αυτό τουλάχιστο εκτιμά ο κοινοτάρχης Μαθιάτη, Θεόδωρος Τσάτσος, μετά από συνομιλία που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών, Νεοκλή Συλικιώτη.

O υπουργός συμφώνησε να συναντηθεί αρχές Σεπτεμβρίου με μέλη του κοινοτικού συμβουλίου, όπως επίσης και με τα υπόλοιπα ενδιαφερόμενα μέρη. Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Μαθιάτη, αντικείμενο της συζήτησης θα είναι η εξεύρεση νέου χώρου για ανέγερση της μονάδας αδρανών υλικών.

Γεωλογική αξία
Οι ανησυχίες της κοινότητας επικεντρώνονται στην καταστροφή, τόσο του πρασίνου της περιοχής, όσο και της ιστορικότητα τους μεταλλείου. Κοινοτάρχης και μέλη της επιτροπής προστασίας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς Μαθιάτη, η οποία συστάθηκε με σκοπό να εκφράσει την αντίθεση της κοινότητας στη δημιουργία μονάδα αδρανών υλικών, ανέφεραν ότι το μεταλλείο έχει γεωλογική σημασία.
Επικαλέστηκαν μάλιστα επιστολή του συνδέσμου Γεωλόγων, η οποία, όπως μας είπαν, έχει κατατεθεί στο τμήμα Περιβάλλοντος και χαρακτηρίζει το μεταλλείο ως πολύτιμο εργαστήρι μελέτης γεωλογικών φαινομένων.

Το περιβάλλον
Παράλληλα, η κοινότητα ετοίμασε περιβαλλοντική μελέτη, η οποία, όπως πληροφορούμαστε, δείχνει το βαθμό στον οποίο θα επηρεαστούν οι κάτοικοι της περιοχής από τη λειτουργία της μονάδας και τα διάφορα προβλήματα που πιθανό να προκύψουν (ασφαλείας, κυκλοφορίας κτλ).
Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Σολωμού, εκπρόσωπο της επιτροπής προστασίας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς Μαθιάτη, τρεις περιβαλλοντικές μελέτες που ετοιμάστηκαν για το σκοπό της δημιουργίας μονάδας αδρανών υλικών στο χώρο του παλιού μεταλλείου δείχνουν ότι, λόγω της σκόνης που θα υπάρχει στην ατμόσφαιρα από τη λειτουργία της μονάδας, θα καταστραφούν τα πεύκα που βρίσκονται στην εκσκαφή, ενώ θα επηρεαστούν και πολλά άλλα δέντρα σε κοντινή απόσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: