Του Άθου Αγαπητού*
Το οικολογικό κίνημα έχει μικρό παρελθόν στην Κύπρο αλλά είναι σημαντικό για όλους μας να έχει ένα καλύτερο και πιο δημιουργικό μέλλον.
Ο δρόμος όμως προς το μέλλον θα πρέπει να είναι στρωμένος με σοβαρότητα και σκληρή δουλειά. Πρέπει δηλαδή χωρίς ιδεοληψίες και προκαταλήψεις να καταπιαστεί με τα πιεστικά προβλήματα του περιβάλλοντος και να βρει λύσεις σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και ΟΧΙ σε σύγκρουση με αυτά.
Ως Κίνημα Κοινωνικής Οικολογίας, έχουμε από την αρχή θέσει μια πολύ σοβαρή, για εμάς, προτεραιότητα. Για να λυθούν τα σοβαρά οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα της πατρίδας μας, δεν αρκεί να έχουμε μαζέψει μερικές χιλιάδες ψηφοφόρους, ούτε να έχουμε εκλέξει 1 – 2 βουλευτές και 5-6 δημοτικούς σύμβουλους. Η «μοναξιά» των απόψεων, η επιμονή σε θέσεις (κάποτε και πολύ ακραίες) που έρχονται σε πλήρη αντίθεση και σύγκρουση με μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, δεν λύνει προβλήματα. Αντίθετα, δημιουργείται μια «εχθρική» ατμόσφαιρα η οποία στην πάροδο του χρόνου, στέκεται σαν απροσπέλαστος τοίχος μπροστά από κάθε προσπάθεια και κάθε ενέργεια του οικολογικού κινήματος προς κάθε κατεύθυνση.
Αυτό λοιπόν που είναι σημαντικό, είναι ο διάλογος με όλους, η καλή διάθεση και η αποφυγή συγκρούσεων. Μπορεί τα παραδοσιακά κόμματα, και κυρίως τα μεγάλα, να μην έχουν ακριβώς αυτό που οι οικολόγοι οραματίζονται ως «οικολογική ευαισθησία», θα πρέπει όμως να θυμόμαστε πως για να περάσει ένα σχέδιο νόμου, μια εισήγηση και μια ιδέα που τείνουν να λύσουν σοβαρά οικολογικά προβλήματα, χρειάζεται κάποια σχετική πλειοψηφία στη Βουλή. Κι αυτή δεν μπορεί να σχηματιστεί, αν εμείς, το οικολογικό κίνημα, «φροντίζουμε» να ερχόμαστε σε πλήρη και πολλές φορές ακατανόητη αντιπαράθεση με όλους και με όλα. Δεν εισηγούμαι υποτέλεια σε κανένα, ας μην ξεχνάμε όμως ότι κάθε κόμμα εκπροσωπεί αυτούς που επιλέγουν να το στηρίξουν. Έχουμε χρέος λοιπόν να σεβόμαστε τη λαϊκή ετυμηγορία.
Σαν Κύπριοι πολίτες έχουμε και έγνοια και αγάπη για τον τόπο μας και ασφαλώς θέλουμε όλοι να λυθεί το πρόβλημα της κατοχής και να ζήσουμε επιτέλους σε μια ελεύθερη πατρίδα. Ως Οικολογικό Κίνημα όμως, έχουμε χρέος να στοχεύουμε στα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα πρωτίστως. Η συνεχής, μονότονη και αχρείαστη αντιπαράθεση, οι συνεχής και καθημερινές ανακοινώσεις και δηλώσεις σχετικά με τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού και η συχνότατη σύγκρουση κυρίως για θέματα που δεν έχουν σχέση με το περιβάλλον και την κοινωνία, δεν έχουν κανένα άλλο αποτέλεσμα από την υποβάθμιση και ελλειπή ενασχόληση με τα θέματα υποτίθεται πως πρωτίστως θα πρέπει να μας απασχολούν σαν οικολόγους.
Είναι καιρός λοιπόν οι οικολογικά σκεπτόμενοι πολίτες να αρχίσουν να βλέπουν την οικολογία όχι σαν μια μόνιμη στείρα άρνηση και μονότονη αντίδραση σε πολιτικά και εθνικά θέματα, αλλά σαν μια θετική δύναμη δημιουργικής κριτικής, ορθολογισμού και ευφάνταστων προτάσεων.
Ο δρόμος για μια όμορφη χώρα με καλοδιατηρημένο περιβάλλον και μια δίκαιη κοινωνία, δεν περνά μέσα από την πολιτική αντιπαράθεση, την σύγκρουση με ομάδες πολιτών, τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και τις προσωπικές επιλογές κανενός. Η Οικολογία είναι μια παγκόσμια και πανανθρώπινη ιδεολογία την οποία, όσοι από εμάς έχουν αποφασίσει να υπηρετήσουν, έχουν υποχρέωση να την κρατήσουν μακριά από κάθε «ανορθόδοξο» χειρισμό, λαϊκίστικες προσεγγίσεις και προσωπικές φιλοδοξίες.
*Δημοτικός Σύμβουλος Στροβόλου
Γενικός Γραμματέας Κινήματος Κοινωνικής Οικολογίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου