Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Παίρνει μπρος ο ΧΥΤΑ στο Πεντάκωμο

Υπογράφηκαν τα συμβόλαια για την εκπόνηση τεχνοοικονομικής και περιβαλλοντικής μελέτης καθώς και των κατασκευαστικών σχεδίων της περιφερειακής μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης οικιακών αποβλήτων στο Πεντάκωμο, που θα καλύπτει τις ανάγκες της επαρχίας Λεμεσού.


Η υπογραφή των συμβολαίων έγινε μεταξύ των εκπρόσωπων του υπουργείου Εσωτερικών και της κοινοπραξία εταιρειών "Εnviroplan Α.Ε& ΚocksgmΒh", μετά την αξιολόγηση από το Συμβούλιο Προσφορών των δέκα προσφορών που είχαν υποβληθεί από ενδιαφερόμενους συμβουλευτικούς οίκους. Η μελέτη θα συμπληρωθεί σε ένα χρόνο από σήμερα έναντι του ποσού του ενός εκατομμυρίου ογδόντα χιλιάδων ευρώ, ενώ οι κατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν μέσα στους πρώτους μήνες του 2012 με χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης το 2014. Το συνολικό κόστος για τη δημιουργία της περιφερειακής μονάδας διαχείρισης οικιακών αποβλήτων υπολογίζεται να ανέλθει στα 80 εκατομμύρια ευρώ και θα συγχρηματοδοτηθεί από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Με τη λειτουργία της μονάδας στο Πεντάκωμο θα δοθεί τέρμα στην προβληματική λειτουργία του σκυβαλότοπου στο Βατί και στην οικολογική καταστροφή που συντελείται τα τελευταία χρόνια στα βόρεια περίχωρα της Λεμεσού εκατέρωθεν του αυτοκινητοδρόμου Λεμεσού - Πλατρών, με άμεσες επιπτώσεις και στη δημόσια υγεία. Το Πεντάκωμο θεωρείται η ιδανική λύση για τη χωροθέτηση της μονάδας, αφού βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με το τσιμεντοποιείο του Βασιλικού, το οποίο θα παραλαμβάνει τον πράσινο άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Παράλληλα, συστάθηκε φορέας για τη διαχείριση της περιφερειακής μονάδας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί Διαχείρισης των Χώρων Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων, στον οποίο συμμετέχουν οι πέντε δήμοι της μείζονος Λεμεσού και οι κοινότητες Πεντακώμου, Μονής, Ερήμης και Απαισιάς.


Στο χώρο της μονάδας θα γίνεται διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων σε οργανικά και ανόργανα υλικά. Τα πρώτα θα καίγονται αφού τύχουν επεξεργασίας και θα παράγουν ρεύμα με μηδέν ρύπους, ενώ τα ανόργανα θα θάβονται στον παρακείμενο χώρο υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων, με τρόπο που να μην μολύνουν το υπέδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: