Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Εξοικονόμηση ενέργειας και προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Της Φωτεινής Φωτίου *

Η Κύπρος συμμετέχει ενεργά στο νέο σχέδιο δράσης για την εξοικονόμηση ενέργειας έως και 20% μέχρι το 2020.

Το σχέδιο το οποίο καταρτίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να βελτιώσει με οικονομικά αποδοτικό τρόπο την ενεργειακή απόδοση σε όλα τα κράτη μέλη. Η σωστή εφαρμογή του σχεδίου αναμένεται ότι θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την ανάπτυξη και αγορά νέων ενεργειακών υπηρεσιών. Επίσης θα συμβάλει στη βελτίωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι τα κράτη-μέλη της πρέπει να εξοικονομούν ενέργεια. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πραγματικές προκλήσεις γιατί το 20% της ενέργειας που χρησιμοποιεί σπαταλείται. Με την εξοικονόμηση ενέργειας αυξάνεται η επιτάχυνση σε μορφές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα , μειώνονται οι κλιματολογικές αλλαγές καθώς και η εξάρτηση στην καύση ορυκτών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ενεργειακή απόδοση είναι σημαντική για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν δράσουμε εδώ και τώρα για εξοικονόμηση ενέργειας τότε προβλέπεται ότι το άμεσο κόστος θα μειωθεί μέχρι 100 δισεκατομμύρια ευρώ την επόμενη δεκαετία. Το σχέδιο δράσης στέλλει σαφές μήνυμα ότι σκοπεύει να επιταχύνει την χρήση πιο αποδοτικών οχημάτων από πλευράς κατανάλωσης καυσίμων για τις μεταφορές, καλύτερη επισήμανση στις συσκευές (συμπεριλαμβανομένου είδη νοικοκυριού όπως ψυγεία, πλυντήρια μέχρι και αντλίες σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις).

Καλύτερη ενεργειακή απόδοση στα υφιστάμενα κτίρια και βελτίωση της θέρμανσης καθώς και της παραγωγής, μεταφοράς και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας.
Στην Κύπρο το μεγαλύτερο ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από τα ορυκτά και είναι γνωστό ότι ξοδεύουμε αρκετά χρήματα ετησίως για εισαγωγή ενέργειας από άλλες χώρες.

Η εξοικονόμηση ενέργειας στην Κύπρο είναι σημαντική και πρέπει να επιτύχουμε τους ρεαλιστικούς στόχους τους οποίους έχουμε δεσμευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αρχικά, είναι απαραίτητο να μειωθεί ραγδαία η εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όπως και η κατανάλωση. Μετά είναι απαραίτητο να προωθήσουμε την εγκατάσταση συστημάτων για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Συμπερασματικά διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας. Εφόσον επιτευχθεί ορθά το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ελπίζουμε ότι σε όλα τα ενεργά κράτη-μέλη θα μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα μέχρι και 780 τόνους ετησίως έως το 2020.
Χρειάζεται οπωσδήποτε να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας αλλά ταυτόχρονα να προωθήσουμε την εγκατάσταση συγχρόνων τεχνικών προδιαγραφών. Με τόση υψηλή ηλιοφάνεια στην Κύπρο είναι αδικαιολόγητο να ξοδεύουμε τόσα χρήματα για την παραγωγή και μεταφορά ενέργειας από άλλες πήγες .


Παράλληλα με την εφαρμογή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το κέρδος δεν θα είναι μόνο για την τσέπη μας αλλά και για το περιβάλλον. Ας μην ξεχνάμε ότι πρέπει να αποκτήσουμε ενεργειακή συνείδηση γιατί έχουμε πλέον δεσμευτεί με το νέο σχέδιο δράσης και η χώρα μας μπορεί να γίνει πρωτοπόρα και παράδειγμα προς μίμηση και για άλλα κράτη-μέλη. Τελικά, η εξοικονόμηση ενέργειας και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα βοηθήσουν ώστε να έχουμε στην Κύπρο μας ένα αειφόρο μέλλον.


*Εκπαιδευτικός Γεωγραφίας.
(Περιβαλλοντολόγος –Ερευνητής)

1 σχόλιο:

Aceras Anthropophorum είπε...

Αγαπητή Φωτεινή,

Δεν ξέρω αν αντιλαμβάνεσται τι σημαίνει 20% μείωση σε 1ο χρόνια. Αν πάρετε την κατανάλωση ενεργείας τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο και κάμετε γραφική παράσταση θα βρήτε τάση με περισσότερη αύξηση από τη μείωση που αναγγέλλει η ΕΕ.

Εκ πείρας, δρακόντια μέτρα εξοικονόμισης, και μιλάμε για δρακόντια, σε όλην την δημόσια υπηρεσία στο καντόνιο της Λωζάννης, έφεραν αποτέλεσμα το να σταθεροποιηθεί η κατανάλωση. Δηλαδή έγινε το μισό αποτέλεσμα από το θεμιτό. Δεν μιλάμε για μια stationary κατάσταση με την κατανάλωση στεθερή. Μιλάμε για μια αυξητική τάση, και στην Κύπρο μιλάμε για πολύ αυξητική τάση που έχει τη ρίζα της στην καταναλωτικότητα της κοινωνίας. Καθημερινά νέες ανάγκες με ηλεκτρονικά μέσα. Πηγαίννετε πέστε σε μια τράπεζα ή σε μια κυβερνητική υπηρεσία να μην εγκαταστήσει κεντρικό server με όλα τα συνεπακόλουθα (cooling power ίσο με τα κιλοβάτ των μηχανημάτων), fully air conditioned γραφεία, κινητά, σκάνερ, πριντερς ένα σε κάθε γραφείο, projectors για powerpoint presentations, γιγαντοοθώνες κλπ κλπ.

Οι ανανεώσιμες πηγές είναι μιλλοσφοντζίσματα μπροστά σην ανάπτυξη των αναγκών. Η κατανάλωση στην Κύπρο θα αυξηθεί τζιαι άλλο τα επόμενα χρόνια, έστω τζιαι αν παρτούν δρακόντια μέτρα που κανένας δεν έχει όρεξη να πάρει.

Για καλές προθέσεις όλοι έχουν. Έχουν τζιαι κάτι μικρά budgets για διαφήμηση των καλών τους προθέσεων. Μαζικές επενδύσεις τζιαι ιδίως αλλαγή κουλτούρας δεν βλέπω πριν από 10 χρόνια μάταιασ αποτυχημένης προσπάθειας για μείωση της κατανάλωσης με διακυρήξεις και wishfull thinkings.

Όλα αυτά δεν σου τα λέω για να σε απογοητεύσω. Απλά στα λέω διότι θέλει πολλή δύναμη για να κάμεις κάτι που να έχει αποτέλεσμα.