Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Οι ΑΠΕ «εκτοπίζουν» τα ορυκτά καύσιμα


Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το 2009, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ αύξησαν σημαντικά την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, σύμφωνα με δυο νέες μελέτες του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις μελέτες, πέρυσι οι ΑΠΕ έφθασαν να αντιστοιχούν στο 60% της νέας εγκατεστημένης ισχύος στην Ευρώπη και στο 50% της νέας εγκατεστημένης ισχύος στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 2010 η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, ενώ η ζήτηση για τα ορυκτά καύσιμα θα μειωθεί σημαντικά.

Όπως αναφέρεται στις μελέτες, το 2009 οι επενδύσεις στα βιοκαύσιμα μειώθηκαν, ωστόσο σημειώθηκε ρεκόρ επενδύσεων στην αιολική ενέργεια.

Οι υψηλότερες επενδύσεις σε τομείς των ΑΠΕ πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα, η οποία προσέθεσε 37 GW στο δυναμικό της.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, πέρυσι εγκαταστάθηκαν 80 GW ανανεώσιμης ισχύος, ενώ τα κράτη που χαράσσουν περιβαλλοντικές πολιτικές για την προώθηση των ΑΠΕ διπλασιάστηκαν συγκριτικά με το 2005 και ξεπέρασαν τα 100.

Οι εκθέσεις παρουσιάζουν τις τάσεις στον ενεργειακό σχεδιασμό παγκοσμίως καθώς και τους τομείς που προσέλκυσαν τις περισσότερες επενδύσεις και κέντρισαν το ενδιαφέρον επενδυτών και κυβερνήσεων.

Πηγή UNEP

Δεν υπάρχουν σχόλια: