Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Παίρνει μπρος η αφαλάτωση στα Κούκλια


Τίθεται σε λειτουργία στις 20 Αυγούστου η κινητή μονάδα αφαλάτωσης της Πάφου, η οποία ανεγείρεται στις εκβολές του ποταμού Ξερού στα Κούκλια. Η ολοκλήρωση της μονάδας καθυστέρησε σχεδόν πέντε μήνες, αφού η λειτουργία είχε συμφωνηθεί με το τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων να αρχίσει στις 21 Απριλίου του 2010. Ωστόσο, η ελληνική εταιρεία «MESOGEOS» αντιμετώπισε κάποια τεχνικά προβλήματα.

H καθυστέρηση αυτή θα στοιχίσει αρκετές χιλιάδες ευρώ στην εταιρεία, διότι το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με το τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων προνοεί την επιβολή χρηματικής επιβάρυνσης (πέναλτι) στην περίπτωση καθυστέρησης.
Ήδη η αρμόδια υπηρεσία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων μελετά τους λόγους των καθυστερήσεων, όπως επίσης και το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η εταιρεία, έτσι ώστε να καταλήξει στο τελικό ποσό της αποζημίωσης.

Ουσιαστικά αυτό που μελετάται από το τμήμα Υδάτων είναι εάν οι λόγοι της καθυστέρησης (δυσκολίες στην εκσκαφή για τοποθέτηση αγωγού) δικαιολογούν οποιαδήποτε μείωση της αποζημίωσης.
Λύθηκαν τα προβλήματα Χθες, λειτουργοί του τμήματος Υδάτων επιθεώρησαν το εργοστάσιο της εταιρείας και τη διαδικασία τοποθέτησης των υποθαλάσσιων αγωγών.

«Τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν έχουν επιλυθεί και η μονάδα θα τεθεί σε λειτουργία στις 20 Αυγούστου», ανέφερε o Αντρέας Μανώλη, ανώτερος λειτουργός του τμήματος Υδάτων και εποπτεύων του έργου της αφαλάτωσης στα Κούκλια.
Εξήγησε πως υπήρξε καθυστέρηση, εξαιτίας του σκληρού και πετρώδους υποστρώματος των Κουκλιών μπροστά από το χώρο των εγκαταστάσεων της μονάδας, το οποίο εμπόδιζε την τοποθέτηση του υποθαλάσσιου αγωγού. Όπως είπε ο κ. Μανώλη, «χρειάστηκε να μεταφερθεί στο χώρο της αφαλάτωσης εξειδικευμένο μηχάνημα, το οποίο βοήθησε τελικά στην εγκατάσταση του αγωγού». 30 χιλιάδες τόνοι

Η μονάδα βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το διυλιστήριο νερού Ασπρόκρεμμου και από τον αγωγό μεταφοράς νερού από το διυλιστήριο προς την Πάφο.
Το αφαλατωμένο νερό θα αντλείται μέσα στον αγωγό αυτό για απευθείας υδροδότηση της Πάφου ή θα οδηγείται στις δεξαμενές του διυλιστηρίου, σε περίπτωση που η κατανάλωση θα είναι μικρή σε σχέση με την παραγωγή. Το τελικό συμβόλαιο για την κατασκευή της μονάδας είναι δυναμικότητας 30.000 κυβικών μέτρων ημερησίως. Η περίοδος λειτουργίας της μονάδας συμφωνήθηκε στα 3 χρόνια.

Η συμφωνία προβλέπει την αγορά από μέρους της Κυβέρνησης 30 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αφαλατωμένου νερού κατά τη διάρκεια των τριών αυτών χρόνων, στην τιμή του 1,21 ευρώ ανά κυβικό μέτρο. Συνολικά η Κυβέρνηση θα δαπανήσει τα τρία αυτά χρόνια περί τα 36 εκατομμύρια ευρώ.


(ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ - ΠΟΛΙΤΗΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: