Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Νέος οδηγός για τα μεταλλαγμένα


«Οχι» στα μεταλλαγμένα λένε οι μεγαλύτερες βιομηχανίες γάλακτος χωρίς όμως παράλληλα η νομοθεσία να τους επιτρέπει να το προβάλλουν στη συσκευασία τους.

Σύμφωνα με τον νέο οδηγό Καταναλωτών για τα Μεταλλαγμένα στις ζωοτροφές που δημοσίευσε η Greenpeace, το φρέσκο γάλα των επτά μεγαλύτερων βιομηχανιών γάλακτος παράγεται από ζώα που δεν έχουν τραφεί με μεταλλαγμένα. Aντίθετα οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή κοτόπουλου δεν έχουν τη δυνατότητα ή δεν επιθυμούν να παρέχουν πιστοποιητικά σε σχέση με τις ζωοτροφές που χρησιμοποιούν.


Καταγραφή

Ο νέος οδηγός καταναλωτών της Greenpeace (στην ηλεκτρονική σελίδα της οργάνωσης www.
greenpeace.gr) αφορά τις εταιρείες (στην Ελλάδα) που παράγουν φρέσκο γάλα, γάλα υψηλής παστερίωσης και μακράς διαρκείας, αυγά, κοτόπουλα αλλαντικά και ψάρια εκτροφής. Οι εταιρείες των παραπάνω κλάδων κλήθηκαν από την οργάνωση να απαντήσουν αν μπορούν να πιστοποιήσουν ότι δεν χρησιμοποιούν μεταλλαγμένες ζωοτροφές είτε προσκομίζοντας πιστοποιήσεις, είτε συγκεκριμένες αναλύσεις και πιστοποιητικά των ζωοτροφών που χρησιμοποιούν, είτε δηλώνοντας την πρόθεσή τους να αναγράφουν στα προϊόντα τους ότι δεν χρησιμοποιούν μεταλλαγμένες ζωοτροφές.

Ανάλογα με τις απαντήσεις οι εταιρείες βαθμολογούνται από 0 έως 10 και καταγράφονται στον Οδηγό. Οπως επισημαίνει ωστόσο η οργάνωση, εταιρείες που έχουν βαθμολογηθεί με 0 δεν σημαίνει ότι απαραίτητα χρησιμοποιούν μεταλλαγμένες ζωοτροφές, αλλά ότι δεν είχαν τη βούληση να μπουν στη συγκεκριμένη διαδικασία. Από την άλλη, στην Ελλάδα εισάγονται μεγάλες ποσότητες μεταλλαγμένης σόγιας και καλαμποκιού ως ζωοτροφές που οπωσδήποτε κατευθύνονται στη κτηνοτροφική παραγωγή.
Ωστόσο, το τοπίο θα ξεκαθάριζε πλήρως αν υπήρχε η δυνατότητα «θετικής σήμανσης» στα προϊόντα που παράγονται χωρίς τη χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών. Η διαδικασία θετικής σήμανσης των προϊόντων ήδη ισχύει σε Γαλλία, Γερμανία και Αυστρία και αποτελεί αίτημα όχι μόνο των καταναλωτών αλλά και σημαντικού μέρους της αγοράς ζωικών προϊόντων. Με αυτό τον τρόπο και οι καταναλωτές θα γνωρίζουν αλλά και τα προϊόντα θα αποκτήσουν προστιθέμενη αξία. Ευρωπαϊκή νομοθεσία

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιβάλλει τα κτηνοτροφικά προϊόντα από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένες ζωοτροφές να το αναγράφουν στη συσκευασία τους. Επιβάλλεται, ωστόσο, η επισήμανση των ζωοτροφών οπότε ένας παραγωγός γνωρίζει τι χρησιμοποιεί.

Υπάρχει λοιπόν η δυνατότητα με τη θέσπιση εθνικού πλαισίου να επιτρέπεται η «θετική επισήμανση», ότι δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται μεταλλαγμένα στην εκτροφή των ζώων.

Τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα ενοχοποιούνται για αλλεργίες, αύξηση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά και τοξική δράση, ενώ μεγαλύτερες και δύσκολα μετρήσιμες είναι οι επιπτώσεις της καλλιέργειάς τους στο περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: