Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Πρόγραμμα ανακύκλωσης ρούχων εφαρμόζει ο Δήμος Ιδαλίου


Ο Δήμος Ιδαλίου στα πλαίσια μιας πρωτοποριακής κίνησης για τα δεδομένα της Κύπρου, παρουσίασε το περιβαλλοντικό πρόγραμμα ανακύκλωσης ρούχων. Σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Ανάκυκλος Περιβαλλοντική» που θα έχει την ευθύνη των μεταλλικών αποθηκών και παρουσία του αξιότιμου δημάρχου του Δαλιού, Λεόντιου Καλλένου, έγιναν επίσημα τα εγκαίνια του πρωτοποριακού προγράμματος.

Οι κάτοικοι του Δαλιού, όπως επίσης και του Πέρα Χωρίου Νήσου και Γερίου, θα μπορούν να τοποθετούν σε σακούλες τα παλιά και αχρείαστα ρούχα, παπούτσια, σεντόνια, κουρτίνες, τσάντες και ζώνες τους και να τα τοποθετούν στις ειδικές μεταλλικές αποθήκες. Κατόπιν θα αναλαμβάνει η εταιρεία «Ανάκυκλος Περιβαλλοντική» όπου θα συλλέγει αυτά τα είδη ρουχισμού και θα επιλέγει ποια θέλει να στείλει για ανακύκλωση και ποια να δωρίσει σε άπορες οικογένειες στην Κύπρο και το εξωτερικό.


Η ανακύκλωση των ρούχων εκτός από τη μείωση των σκουπιδιών, θα έχει ως αποτέλεσμα και άλλα οφέλη. Ο δήμαρχος Ιδαλίου, Λεόντιος Καλλένος, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσπάθεια που καταβάλλεται, κάλεσε τους δημότες της περιοχής να αγκαλιάσουν την προσπάθεια. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Καλλένο δήλωσε ότι «πέραν της εξοικονόμησης πρώτων υλών και πόρων, αυτή η κίνηση θα συμβάλει στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στους πολίτες».

Σε ένα άλλο σημείο πρόσθεσε και την οικονομική πτυχή του θέματος που σίγουρα είναι σημαντική. «Με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων), τα σκύβαλα κάθε νοικοκυριού θα ζυγίζονται και ανάλογα ο κάθε δημότης θα καταβάλλει βάσει του βάρους τους και το ανάλογο αντίτιμο. Υπολογίζεται ότι ο κάθε τόνος θα κοστολογείται περί τα 70 ευρώ και έτσι είναι πολύ σημαντικό το μέτρο και για την τσέπη όλων μας», πρόσθεσε ο δήμαρχος Ιδαλίου.
Συγκεκριμένα έχουν τοποθετηθεί 6 κάδοι από τους οποίους 3 βρίσκονται στο Δάλι, 1 στο Πέρα Χωρίο Νήσου και 2 στο Γέρι.

Οι κάδοι είναι υψηλών προδιαγραφών και δεν θα μπορεί να επέμβει κάποιος εύκολα και να αποσπάσει το περιεχόμενό τους. Ταυτόχρονα τονίζεται στους δημότες ότι απαγορεύεται η ρίψη βρεγμένων και πολύ λερωμένων ρούχων. Γίνεται προτροπή ώστε τα παπούτσια να ρίχνονται σε ζευγάρια.


Κλείνοντας, ο κ. Λεόντιος Καλλένος μάς δήλωσε ότι ο Δήμος του αποτελεί τον πιο ραγδαία αναπτυσσόμενο δήμο παγκύπρια και έναν από τους μεγαλύτερους σε έκταση και «αυτή η μη κερδοσκοπική προσπάθεια γίνεται στα πλαίσια του μεθοδικού προγραμματισμού του Δήμου Ιδαλίου και την ευαισθησία που επιδεικνύει προς το περιβάλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια: