Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Δημοσίευση ανακοίνωσης στατιστικών RAPEX

Στην πρώτη θέση η Κύπρος στην καταχώρηση γνωστοποιήσεων στο σύστημα ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών για επικίνδυνα προϊόντα - RAPEX

Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ως το Εθνικό Σημείο Επαφής της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα ασφάλειας και υγείας των καταναλωτών, στο Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής πληροφοριών – RAPEX, επιθυμεί να πληροφορήσει τους καταναλωτές ότι για το μήνα Ιούνιο, η χώρα μας κατέλαβε την πρώτη θέση στη γνωστοποίηση και καταχώρηση επικίνδυνων προϊόντων.

Η επιτυχία αυτή, οφείλεται στο ψηλό αίσθημα ευθύνης όλων των εμπλεκομένων αρμόδιών αρχών σε θέματα ασφάλειας και προστασίας της υγείας των καταναλωτών και τη στενή συνεργασία μεταξύ τους.

Βάσει των επίσημων στατιστικών στοιχείων που δόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Κύπρος καταχώρησε 37 γνωστοποιήσεις στο σύστημα RAPEX σε σύνολο 179 γνωστοποιήσεων για τον μήνα Ιούνιο. Ο αριθμός αυτός μεταφράζεται σε ποσοστό 21%. Ενδεικτικά, η δεύτερη χώρα (Γερμανία) καταχώρησε 22 προϊόντα στο σύστημα και η τρίτη χώρα (Γαλλία) 18 προϊόντα.

Από τις 37 γνωστοποιήσεις της Κύπρου, οι 36 αφορούσαν επικίνδυνα κορδόνια σε παιδικά ενδύματα. Τα προϊόντα αυτά εντοπίστηκαν μετά από εκστρατεία στην αγορά της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών. Τα πλείστα από αυτά επιδιορθώθηκαν ώστε να μη θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των καταναλωτών και επαναδιατέθηκαν στην αγορά ενώ τα υπόλοιπα αποσύρθηκαν από την αγορά. Η άλλη γνωστοποίηση αφορούσε ηλεκτρική συσκευή η οποία εντοπίστηκε στην αγορά από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών και αποσύρθηκε.

Με την ευκαιρία αυτή η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών πληροφορεί το καταναλωτικό κοινό ότι, μαζί με τις συνεργαζόμενες κυβερνητικές αρχές, θα συνεχίσει τους συστηματικούς ελέγχους και την εποπτεία της αγοράς με σκοπό να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι ασφαλή.

Τέλος προτρέπει τους καταναλωτές, όπως σε περίπτωση που κατέχουν προβληματικά προϊόντα, να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν και να ενημερώνουν αμέσως την Υπηρεσία για τα πιθανά σημεία πώλησης τους στα τηλέφωνα:

▪ Γραμμή Καταναλωτή 1429
▪ Κεντρικά Γραφεία Υπηρεσίας 22867169, 22867231, 22867176
▪ Επαρχιακό Γραφείο Λεμεσού 25819150
▪ Επαρχιακό Γραφείο Λάρνακας/Αμμοχώστου 24816160
▪ Επαρχιακό Γραφείο Πάφου 26804610

Δεν υπάρχουν σχόλια: