Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Ο ρατσιμός βγήκε στους δρόμους

Ξυλοκόπησαν νεαρό στο κέντρο της Λευκωσίας μπροστά στα μάτια περαστικών. Οι νεαροί δεν σταμάτησαν ακόμα και όταν ο αλλοδαπός κτυπήθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο, προκαλώντας υλικές ζημιές και σε αυτό

O ρατσισμός φοράει μαύρη φανέλα και χτυπάει μετανάστες... γιατί ενοχλείται από το χρώμα τους και από την παρουσία τους στην Κύπρο. Ακόμα ένα κρούσμα ρατσιστικής βίας σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη το βράδυ στην κατάμεστη από κόσμο λεωφόρο Μακαρίου, στο κέντρο της Λευκωσίας. Πρωταγωνιστές οι γνωστοί «πατριώτες» του γλυκού νερού και θύμα ένας αλλοδαπός φοιτητής από τη Νιγηρία που για να γλυτώσει έπεσε πάνω σε διερχόμενο αυτοκίνητο.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, γύρω στις έντεκα το βράδυ, λίγο μετά τη λήξη της εκδήλωσης στο Λήδρα Πάλας για καταδίκη της τουρκικής εισβολής, άγνωστοι οι οποίοι φορούσαν μαύρες μπλούζες με το έμβλημα του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ), καταδίωξαν και ξυλοφόρτωσαν τον 25χρονο Νιγηριανό, ο οποίος έτυχε εκείνη την ώρα να περνά από τη λεωφόρο. Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε ο «Π», το βράδυ της Τρίτης υπήρξε και άλλο περιστατικό με πρωταγωνιστές μαυροφορεμένους νεαρούς που έφεραν εμβλήματα του ΕΛΑΜ και επιτέθηκαν σε αλλοδαπούς.

Τα γεγονότα
Θαμώνες στις καφετέριες της Μακαρίου έμειναν με το στόμα ανοικτό όταν είδαν έναν αλλοδαπό να τρέχει πανικόβλητος καταδιωκόμενος από ομάδα περίπου δέκα νεαρών που κρατούσαν ρόπαλα και λοστούς. Οι νεαροί φορούσαν φανέλες του ΕΛΑΜ το οποίο ουκ ολίγες φορές έχει εκφράσει δημοσίως ρατσιστικές θέσεις και απόψεις. Ο 25χρονος αλλοδαπός στην προσπάθειά του να ξεφύγει από την μανία των νεαρών κτυπήθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο που οδηγούσε γυναίκα με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί σε πεζοδρόμιο έξω από γνωστό κατάστημα της λεωφόρου. Τότε οι νεαροί πρόλαβαν το Νιγηριανό και τον ξυλοφόρτωσαν ενώ ξέσπασαν και στο αυτοκίνητο, στο οποίο προκάλεσαν υλικές ζημιές. Αμέσως μετά τη λήξη του επεισοδίου, η οδηγός κατήγγειλε το περιστατικό στον αστυνομικό σταθμό Λυκαβηττού, ο οποίος βρίσκεται μερικά μέτρα πιο κάτω. Ο νεαρός μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και όπως διαπιστώθηκε από τις ιατρικές εξετάσεις φέρει εκδορές σε διάφορα σημεία του σώματός του και τραύμα στο άνω χείλος. Πολίτες που βρέθηκαν στη σκηνή καταδίκασαν με δηλώσεις τους στον «Π» την τυφλή ρατσιστική βία σημειώνοντας την ευθύνη που φέρουν όσοι υποδαυλίζουν την ξενοφοβία. Όπως μάς εξήγησαν, ο νεαρός Νιγηριανός απλά περπατούσε στο πεζοδρόμιο μόνος χωρίς να προκαλέσει ή να έρθει σε αντιπαράθεση με κανέναν. Μάλιστα, υποστήριξαν έντονα το γεγονός ότι οι νεαροί ήταν μέλη του ΕΛΑΜ αφού φορούσαν μπλούζες με το έμβλημα και το όνομα της οργάνωσης.

Καταδικάζει... το ΕΛΑΜ
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Χρίστο Χρίστου, στέλεχος του ΕΛΑΜ, ανέφερε πως δεν είναι υπέρ τέτοιων ενεργειών και καταδικάζει τέτοιου είδους περιστατικά. Εξήγησε πως τα μέλη του ΕΛΑΜ πορεύθηκαν ειρηνικά προς το Λήδρα Παλάς, όπου πραγματοποίησαν διαμαρτυρία για καταδίκη της εισβολής. Αμέσως μετά επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και αποχώρησαν. Εξήγησε επίσης πως κατά τη διαμαρτυρία είχαν χαρίσει σε παρευρισκόμενους μπλούζες με το έμβλημα του ΕΛΑΜ, τονίζοντας πως ίσως κάποιοι να εκμεταλλεύτηκαν το περιστατικό αυτό. Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της πορείας δέχτηκαν βρισιές από ενοίκους πολυκατοικίας στο κέντρο της Μακαρίου όμως η πορεία δεν σταμάτησε και τα πράγματα δεν ξέφυγαν από τον έλεγχο.

Διερευνά η Αστυνομία
Σε δηλώσεις του στον «Π» για το περιστατικό ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνοτός, ανέφερε πως το θέμα διερευνάται με κάθε σοβαρότητα από την αστυνομία. Εξήγησε πως τόσο η γυναίκα στο όχημα της οποίας προκλήθηκαν υλικές ζημιές όσο και ο αλλοδαπός θα δώσουν κατάθεση στην αστυνομία και θα προβούν σε καταγγελία. Ερωτηθείς εάν υπάρχουν πληροφορίες ότι οι νεαροί είναι μέλη του ΕΛΑΜ, ο κ. Κατσουνοτός ανέφερε πως η αστυνομία θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους. Ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Π», άρχισε η αξιολόγηση φωτογραφικού υλικού, το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει την αστυνομία στους δράστες.

Δεύτερο περιστατικό
Χθες κατά τη διεξαγωγή της πορείας προς το Λήδρα Πάλας, στη λεωφόρο Νεχρού, μπροστά από το χώρο όπου βρισκόταν το Παλιό Νοσοκομείο Λευκωσίας, δύο ανυποψίαστοι Ινδοί φοιτητές περπατούσαν στο πεζοδρόμο δίπλα από την πορεία. Ένας ΕΛΑΜίτης, με μαύρο μπλουζάκι, ο οποίος έδινε στρατιωτικά παραγγέλματα στους ως επί το πλείστον πιτσιρικάδες πορευόμενους, εκνευρίστηκε στη θέα των δύο ξένων φοιτητών που έτυχε να περνούν από το σημείο εκείνο. Με ουρλιαχτά και με φωνές και με μερικούς από τους υπόλοιπους να πλησιάζουν απειλητικά, ο τύπος αυτός ανάγκασε τους δύο φοιτητές να φύγουν κακήν κακώς και να κινηθούν πίσω προς την αντίθετη κατεύθυνση. Λίγο ο φόβος των νεαρών αλλοδαπών και λίγο η παρουσία της αστυνομίας δεν έδωσαν συνέχεια στο περιστατικό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ - (ΠΟΛΙΤΗΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: