*Της Φωτεινής Φωτίου
Ακούγεται απίστευτο και όμως έγινε και αυτό! Μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσαμε το αλάτι για νοστιμιά στο φαγητό μας. Όμως πρόσφατα το αλάτι αποδείχτηκε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση ηλιακής ενέργειας . Στο Priolo Gargallo της Σικελίας άρχισε να λειτουργεί από τον φετινό Ιούλιο ο πρώτος φωτοβολταϊκός σταθμός, ο ονομαζόμενος ‘Αρχιμήδης’ και με την χρήση λιωμένου αλατιού αποθηκεύει και μεταφέρει ηλιακή ενέργεια σε άλλο σταθμό, ο οποίος λειτουργεί με φυσικό αέριο.
Ο ‘Αρχιμήδης ‘ μέχρι στιγμής έχει δυναμικότητα 5 MW και είναι δημιούργημα των εταιρειών ΕΝΕL και ΕΝΕΑ. Υπάρχουν και άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ και στην Ισπανία για την συγκέντρωση ηλιακής ενέργειας που αντίθετα με τον ‘Αρχιμήδη’ αυτές χρησιμοποιούν συνθετικά έλαια. Στους σταθμούς αυτούς απορροφάται η ηλιακή ενέργεια με την βοήθεια ηλιακού θερμικού συλλέκτη , το ηλιακό φως αντανακλάται από τον καθρέφτη και μεταφέρεται σε σωλήνα όπου συμπιέζεται και τα έλαια θερμαίνονται μέχρι 390° C .
Συνήθως το ρευστό μεταφοράς θερμότητας (λάδι) χρησιμοποιείται μετά σε μια κανονική γεννήτρια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Σε αντίθεση με τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν συνθετικό λάδι, ο ‘Αρχιμήδης’ μπορεί να λειτουργήσει σε θερμοκρασίες των 550 ° C και έτσι είναι καλύτερη η απόδοση του. Επιπλέον, ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα του ‘Αρχιμήδη’ είναι ότι μπορεί να λειτουργεί ολόκληρο το 24ωρο . Δηλαδή και κατά την διάρκεια της νύχτας και κατά τις βροχερές μέρες . Αυτό αποδεικνύει ότι η λειτουργία του δεν επηρεάζεται εύκολα από τις καιρικές συνθήκες. Άλλο πλεονέκτημα αυτής της τεχνολογίας είναι ότι το αλάτι κοστίζει λιγότερο, δεν είναι τοξικό και δεν αναφλέγεται σε σύγκριση με τα συνθετικά έλαια.
Παρόλα τα πολλά πλεονεκτήματα της χρήσης λιωμένου αλατιού σίγουρα θα αναρωτιέται κανείς γιατί δεν προωθήθηκε αυτή η μέθοδος πολύ πιο πριν. Οι λόγοι που απέτρεψαν την εγκατάσταση του ‘Αρχιμήδη’ πιο νωρίς ήταν τεχνικοί και πολιτικοί. Ευτυχώς, σιγά σιγά επιλύθηκαν μεγάλα προβλήματα και κατάφεραν να θέσουν σε λειτουργία τον πρωτοπόρο αυτόν φωτοβολταϊκό σταθμό, που κόστισε γύρω στα 60 εκατομμύρια ευρώ. Η δυναμικότητα στα υπάρχοντα εργοστάσια που χρησιμοποιούν συνθετικά λάδια στην Καλιφόρνια και στην Ανδαλουσία της Ισπανίας είναι 165ΜW και 49.9 ΜW αντίστοιχα.
Η Ιταλία όμως σκοπεύει να αυξήσει την δυναμικότητα σταθμών που χρησιμοποιούν λιωμένο αλάτι μέχρι και 5000ΜW έως το 2020. Ας ελπίσουμε ότι η μέθοδος λειτουργίας του ‘Αρχιμήδη’ θα προωθηθεί μελλοντικά και στην Κύπρο μας αφού έχουμε ηλιοφάνεια και τις αλυκές που έτσι εύκολα μπορούμε να επεξεργαστούμε και να εκμεταλλευτούμε το αλάτι τους.
*Εκπαιδευτικός Γεωγραφίας
(Περιβαλλοντολόγος –Ερευνητής )
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου