Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Έμφαση στην πρόληψη των ασθενειών ζητούν οι ευρωβουλευτές

Οι προσπάθειες πρόληψης των ασθενειών και οι εκστρατείες εμβολιασμού, στις περιπτώσεις που υπάρχουν αποτελεσματικά προϊόντα, θα πρέπει να επιταχυνθούν σημαντικά, τονίζει το ΕΚ στην έκθεσή του σχετικά με την στρατηγική της ΕΕ για την υγεία την περίοδο 200-2013. Καλεί δε την Επιτροπή να εκπονήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προληπτικών δράσεων για ολόκληρη την πενταετή περίοδο.

Υιοθετώντας με 554 ψήφους υπέρ, 23 κατά και 21 αποχές την έκθεση του κ. Alojz PETERLE (ΕΛΚ-ΕΔ, SL), το ΕΚ τονίζει τη σημασία της διεξαγωγής καλά οργανωμένων, ολοκληρωμένων και αποτελεσματικών προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου προκειμένου να διευκολυνθεί η έγκαιρη ανίχνευση και η άμεση θεραπεία της ασθένειας, μειώνοντας έτσι τη σχετική θνησιμότητα και νοσηρότητα.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ακόμη ότι η έννοια του «υγιεινού τρόπου ζωής» (δηλαδή υγιεινή διατροφή, συνετή χρήση φαρμάκων και επαρκής σωματική δραστηριότητα) πρέπει να συμπληρωθεί με μία ψυχοκοινωνική διάσταση (δηλαδή με μια ισορροπημένη προσέγγιση της εργασιακής και της οικογενειακής ζωής). Κατά την άποψή τους, "ένας υγιεινός τρόπος ζωής περιλαμβάνει καλή ψυχική και σωματική υγεία και ότι αυτά τα στοιχεία αποτελούν επίσης σημαντικούς παράγοντες για τη διατήρηση μιας ανταγωνιστικής οικονομίας".

Οι ευρωβουλευτές απαιτούν ακόμη αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά. Μεταξύ άλλων, ζητούν μέτρα που θα καθιστούν δυνατή τη λήψη αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγή, κατευθυντήριες γραμμές προκειμένου να μειωθεί η συνταγογράφηση αντιβιοτικών, προσπάθειες για τη βελτίωση της εξέτασης δεικτών προκειμένου να ενθαρρυνθεί η προσεκτικότερη χρήση των αντιβιοτικών, και, όπου χρειάζεται, κώδικες υγιεινής.
Εισηγητής: Alojz PETERLE (ΕΛK-ΕΔ, SI)

Πηγή: European Parliament - Cyprus Office

Δεν υπάρχουν σχόλια: