Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Έρευνα συμπαραγωγής ηλιακής ενέργειας - αφαλάτωσης

18 εκατομμύρια ευρώ δίνει η Κυβέρνηση στο Ινστιτούτο Κύπρου

Η κυπριακή κυβέρνηση και το Ινστιτούτο Κύπρου υπέγραψαν σύμβαση για την έρευνα και ανάπτυξη μονάδας συμπαραγωγής ηλιακής ενέργειας και αφαλατωμένου νερού. Η δημιουργία της πρότυπης αυτής μονάδας αποτελεί μια νέα ερευνητική πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Κύπρου σε συνεργασία με κοινοπραξία ιδρυμάτων συμπεριλαμβανομένου του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Για το σκοπό αυτό κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει 18 εκ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για τη δημιουργία αυτής της μονάδας. Η ετοιμασία της συμφωνίας δεν ανατέθηκε πάντως στην Υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείο Εμπορίου, αλλά με εντολή του Γραφείου Προγραμματισμού ανατέθηκε στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και τον διευθυντή Ελέγχου, του υπουργείου Ανδρέα Λαμπριανού. Σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανού, το κράτος εμπιστεύεται την τεχνογνωσία και την ερευνητική ικανότητα των Κύπριων επιστημόνων του Ινστιτούτου Κύπρου και των ξένων διακεκριμένων συναδέλφων τους από άλλα ερευνητικά κέντρα. Η πρώτη φάση του έργου προβλέπει την εκπόνηση τεχνικοοικονομικής μελέτης, η οποία θα διαρκέσει ένα χρόνο και θα διερευνήσει κατά πόσο το εγχείρημα της συμπαραγωγής ηλιακής ενέργειας και αφαλατωμένου νερού είναι τεχνοοικονομικά βιώσιμο. Μόλις Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην άμεση υλοποίηση της στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα 2007 -2013. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Δρ Κώστας Παπανικόλας θεωρεί πάντως έκ των προτέρων ότι «το έργο αυτό αναμένεται να είναι όχι μόνο βιώσιμο αλλά και μακροπρόθεσμα κερδοφόρο, χωρίς να συνυπολογίζονται καν τα τεράστια περιβαλλοντολογικά οφέλη».

(ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ - Φιλελεύθερος)

2 σχόλια:

Unknown είπε...

GIA STA8EITE LIGO! OI MONADES AFALAYWSEIS APODEIX8YKAN OTI EINAI LAIMARGES SE ENERGEIAKH KATANALWSH! KALA GINETAI KAI H POLITIKH GIA NA MAS PAREXETAI NERO STA SPITIA MAS NA GINETAI OSO TO DYNATO POIO OIKOLOGIKA!!!!!
TO GIA THN MESOGEIOS 8ALASSA POY AY3ANETAI H O3YTHTA THS TI GINETAI? EXEI SKEFTEI KANEIS MAS TIPOTA POY MOLYNONTAI OI 8ALASSIES AKTES TWN PERIOXWN POY BRISKONTAI OI MONADES AYTES!!!!
EIMASTE A3IOI THS TYXHS MAS POY KATOR8WSAME NA GTASOYME S AYTH THN KATASTASH.......;

Paris είπε...

Μερικές φορές στην Κύπρο αναρωτιέμαι γιατί προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τον τροχό. Το Ινστιτούτο είναι σίγουρα μια πολύ καλή κίνηση , δυστυχώς όμως οι ενέργειες και οι κινήσεις του είναι περισσότερο χαζές και ανώριμες παρά πρωτοπόρες , καινοτόμες και περιβαλλοντικά φιλικές . Μπορούν πολύ απλά αντί να «φανέ» τα χρήματα , γιατί στο τέλος αυτό θα γίνει να τα χρησιμοποιήσουν τις ειδή ανεπτυγμένες τεχνολογίες στο τομέα αυτό και να λάβουν εφόσον τους ενδιαφέρει σοβαρότερα μετρά προς την εξοικονόμηση ενεργείας . πχ γιατί δεν έχουμε ακόμη αναπτύξει σε μεγάλη κλίμακα μέσων μαζικής μεταφοράς ? γιατί δεν οργανώνουμε ένα μεγάλο δίκτυο ηλεκτρικού σιδηροδρόμου ή τραμ έτσι ώστε να μειώσουμε την κίνηση των αυτοκίνητων που συνεπώς θα φέρει μείωση εκπομπών και μείωση κατανάλωσης καυσίμων ? γιατί δεν αναπτύσσουμε μεγάλες μονάδες παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταικά και λέμε στον κόσμο διαφορές βλακείες , αφού η Κύπρος έχει 365 μέρες τον χρόνο ηλιακή κάλυψη? γιατί δεν αυξάνουμε τις επιδοτήσεις για εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων φωτοβολταικών σε σπίτια , αλλά αντίθετα δεν τις επιχορηγούμε καθόλου? Γιατί τόσα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις γνωρίζουν το πρόβλημα του νερού δεν έχουν προχωρήσει σε δραστικότερα μετρά και να χαράξουν μια πολιτική σε αυτό? Συνεπώς μπορώ να διατυπώσω ένα σωρό από ερωτήματα , αλλά μόνο και από αυτά μπορεί να καταλάβει κάνεις τι κάνει το Ινστιτούτο τόσα χρόνια. Επομένως ας μην μας λένε βλακείες για την "Έρευνα συμπαραγωγής ηλιακής ενέργειας - αφαλάτωσης" και τα 18 εκατομμύρια που πήραν. Το ερώτημα είναι σε ποιες τσέπες θα καταλήξουν και γιατί αυτά τα χρήματα δεν επενδύονται άμεσα στα παραπάνω που έχω προαναφέρει?