Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Επί ποδός για μελαμίνη

Ο αντίκτυπος του σάλου που έχει προκαλέσει στην Κίνα το μολυσμένο με μελαμίνη γάλα και οι σοβαρές παρενέργειες - επιφέρει μέχρι και θάνατο - που έχει προκαλέσει σε βρέφη, θορυβεί την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, μολονότι κινέζικο γάλα και προϊόντα από αυτό δεν εισάγονται, τουλάχιστον νόμιμα, στην κοινότητα.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο να έχει χρησιμοποιηθεί σκόνη κινέζικου γάλακτος σε ορισμένα, λεγόμενα σύνθετα προϊόντα, όπως είναι οι σοκολάτες ή μπισκότα, έχουν κινητοποιήσει τις ευρωπαϊκές αρχές αλλά και τις κυπριακές.
Χθες ο διευθυντής των Υγειονομικών Υπηρεσιών, Γιώργος Γιωργαλλάς, έστειλε εγκύκλιο σε όλα τα επαρχιακά γραφεία των Υγειονομικών Υπηρεσιών ενημερώνοντας τους επιθεωρητές του ότι πρέπει να επεκτείνουν τους ελέγχους τους σε σύνθετα προϊόντα- υποπροϊόντα γάλακτος όπως ροφήματα, σοκολάτες, μπισκότα από το Hong Kong και την Ταϊβάν ή ακόμα και την Κίνα, σε περίπτωση που τέτοια προϊόντα εισήχθησαν παράνομα από την εν λόγω χώρα. Σε περιπτώσεις που εντοπιστούν τέτοια προϊόντα έχουν δοθεί εντολές όπως δεσμεύονται μέχρις ότου ο έμπορας που τα διαθέτει, προμηθεύσει τις Υγειονομικές Υπηρεσίες με την βεβαίωση ότι κανένα από τα συστατικά τους σε γάλα δεν προέρχεται από την Κίνα. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πρόβλημα τότε οι υγειονομικές Υπηρεσίες θα αποσύρουν τα προϊόντα μέχρι να διεξαχθούν οι αναγκαίες αναλύσεις και η συνέχεια θα αποφασιστεί αναλόγως. Δυστυχώς το Γενικό Χημείο του Κράτους, δεν διαθέτει τα αναγκαία μέσα ή τη μέθοδο για εντοπισμό μελαμίνης σε σύνθετα τρόφιμα και έτσι σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο οι Υγειονομικές Αρχές, μέσω του κρατικού χημείου, θα αποστείλουν δείγματα για αναλύσεις σε άλλες χώρες με τις οποίες το κρατικό χημείο συνεργάζεται για τέτοιου είδους εξειδικευμένες εξετάσεις. Να σημειωθεί ότι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες διαβεβαιώνουν μετά τους κατάλληλους ελέγχους ότι γάλα από την κινεζική γαλακτοβιομηχανία Sanlu, που εφοδίαζε την κινεζική αγορά με το επιμολυσμένο με μελαμίνη γάλα δεν εισήχθη στην Κύπρο.

Nestle και Mr. Brown
Μεταξύ των γνωστών και στον Κύπριο καταναλωτή γαλακτοκομικών προϊόντων, το όνομα των οποίων ενεπλάκη στο σκάνδαλο είναι και η εταιρεία Nestle αλλά και η King Car Co. προϊόν της οποίας είναι ο στιγμιαίος καφές Mr. Brown. H Nestle, η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι έχει ανακληθεί γάλα της στο Χονγκ Κονγκ, μετά τον εντοπισμό δειγμάτων που περιείχαν ελάχιστη ποσότητα μελαμίνης. Το Κέντρο Ασφάλειας των Τροφίμων (CFS) του Χονγκ Κονγκ εντόπισε μία παρτίδα του γάλακτος ενός λίτρου UHT Dairy Farm της Nestle, η οποία περιείχε ίχνη μελαμίνης 25 φορές χαμηλότερη από το όριο ασφαλείας. Το προϊόν αυτό δεν πωλείται απευθείας στο κοινό και διανέμεται σε εταιρείες παροχής μόνο στο Χονγκ Κονγκ. Η Nestle σημειώνει ότι όλα τα προϊόντα της είναι απολύτως ασφαλή.
Εκπρόσωπος της εταιρείας εισαγωγής της Nestle στην Κύπρο, Βάσος Ηλιάδης Ltd, διαβεβαίωσε ότι τα προϊόντα της Nestle που εισάγονται στην Κύπρο παράγονται σε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ολλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Ελβετία) ενώ η εταιρεία εισαγωγής διεξάγει συστηματικούς ελέγχους που επιβεβαιώνουν την καταλληλότητα των εμπορευμάτων της. Από την πλευρά του ο κ. Λάκης Ζωτιάδης διευθυντής της L. Zotiades trading & Consulting Ltd, αποκλειστικοί αντιπρόσωποι, εισαγωγείς και διανομείς του καφέ Mr. Borwn, εξήγησε ότι η ανάκληση της εταιρείας King Car Co δεν αναφέρεται στον στιγμιαίο καφέ mr. Brown αλλά σε σκόνη καφέ με γάλα και ζάχαρη (3 in 1). Ας σημειωθεί ότι για τον εν λόγω στιγμιαίο καφέ έρευνα διεξήγαγαν χθες και οι υγειονομικές Υπηρεσίες, καθώς προέρχεται από την Ταϊβάν. Σύμφωνα με έγγραφα που προσκόμισε η εταιρεία εισαγωγής, το γάλα για τον καφέ σε υγρή μορφή σε τενεκεδάκι Μr. Brown, προέρχεται από τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία.
(ΚΑΤΙΑ ΣΑΒΒΑ - ΠΟΛΙΤΗΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: