Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Διαφάνεια στα μεταλλαγμένα τρόφιμα

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στα τρόφιμα πέραν του νόμιμου ποσοστού αποτελεί παρανομία, την οποία πρέπει να γνωρίζει ο κάθε πολίτης αυτού του τόπου. Καθήκον αλλά και υποχρέωση του Υπουργείου Υγείας είναι να δίνει στη δημοσιότητα τα ονόματα των προϊόντων αλλά και των παρανομούντων επιχειρηματιών, όταν και όποτε παρουσιαστεί τέτοιο περιστατικό.

Άλλωστε, είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να γνωρίζει τι τρώει, αλλά κυρίως τι ταΐζει τα παιδιά του.Εδώ δεν μπαίνει θέμα άποψης, αν δηλαδή τα μεταλλαγμένα τρόφιμα επηρεάζουν ή όχι την υγεία μας. Αν κάποιος θέλει να ρισκάρει την υγεία του ή την υγεία των παιδιών του, είναι δικαίωμά του. Το ίδιο δικαίωμα στην πληροφόρηση, όμως, έχουν και όλοι οι άλλοι που δεν θέλουν να παίζουν με τόσο σοβαρά θέματα.

Με ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορούμαστε ότι οι έρευνες του Κρατικού Χημείου εντοπίζουν σε πολύ σημαντικό βαθμό τρόφιμα που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Πόσα, όμως, απ' αυτά τα τρόφιμα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για να γνωρίζει ο καταναλωτής και να αποφασίσει αν θέλει πράγματι να τα βάλει στο τραπέζι του; Έχει ή όχι το δικαίωμα ο καθένας από μας να επιλέξει αν επιθυμεί να βάλει στο στομάχι του τέτοια τρόφιμα; Και τέλος, είναι ή όχι υποχρέωση των αρμόδιων Αρχών να δίνουν στους πολίτες την ανάλογη ενημέρωση;

Αυτό που δικαιούται ο κυπριακός λαός είναι η ορθή πληροφόρηση, η αλήθεια δηλαδή που έχει δικαίωμα να γνωρίζει, και απ' εκεί κι πέρα μπορεί να αποφασίσει. Όλα τα άλλα δεν είναι τίποτε άλλο παρά προσπάθειες σύγχυσης του λαού και δεν μπορούμε παρά να τα θεωρούμε ύποπτα.

2 σχόλια:

Myria είπε...

Θα έπρεπε να γινόταν "δημοψήφισμα" μέσω της ιστοσελίδας σας και το αποτέλεσμα να δωθεί στους αρμόδιους για να παρθούν μέτρα σύντομα.

Cyprus Social Ecology Movement είπε...

Σας ευχαριστούμε πολύ για την εισήγηση. Έχουμε ήδη ανεβάσει την εν λόγω ψηφοφορία στο μπλοκ και τα αποτελέσματα θα τα ανακοινώσουμε με το τέλος της ψηφοφορίας.

Α.Α.