Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΒΡΟΧΕΣ: Είμαστε ανέτοιμοι ή απλά ανεύθυνοι;

ΜΕ δυο ώρες βροχή, ίσως και λιγότερο, πλημμύρισε στην κυριολεξία η πρωτεύουσα! Διερωτάται κάποιος, τι θα γίνει αν αρχίσει να βρέχει όπως βρέχει σε άλλες χώρες; Αν δηλαδή μας έρθουν τρεις – τέσσερις μέρες συνεχόμενης βροχόπτωσης (όπως όλοι μας ελπίζουμε κι ευχόμαστε) πόσο ακριβά άραγε θα το πληρώσουμε;

Το φαινόμενο της Τετάρτης δεν είναι το πρώτο. Τα ίδια και χειρότερα είχαμε πάντα. Δεν προβλέπουμε ποτέ τίποτε, δεν προετοιμαζόμαστε ποτέ για τίποτε, περιμένουμε με αγωνία (ενίοτε και με προσευχές!) να έρθει η βροχή, κι όταν (επιτέλους) μας έρθει ανακαλύπτουμε ότι:
- Δεν έχουμε προβλέψει να καθαρίσουμε τις σχάρες των οχετών για τα όμβρια ύδατα με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν δρόμοι, σπίτια και καταστήματα
- Δεν έχουμε καθαρίσει τις χωλέτρες στα σπίτια μας με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν οι ταράτσες και να τρέχουν νερά στα σπίτια
- Δεν έχουμε προβεί σε κατάλληλες ενέργειες έτσι που στους δρόμους που διεξάγονται οδικά έργα να αποφευχθεί η πιθανότητα πλημμύρας (έξοδος για τα νερά, πρόσβαση αυτοκινήτων κοκ.)

Τελικά, όλα τα σκεφτόμαστε (και τα ανακαλύπτουμε) μετά που θα μας βρει το κακό (;) ή μετά που θα μας δείξει η τηλεόραση στα δελτία ειδήσεων να φωνάζουμε και να διαμαρτυρόμαστε.
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι για τα σοβαρά προβλήματα φταινε όλοι. Το κράτος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι πολίτες. Δεν μάθαμε ποτέ να προετοιμαζόμαστε και να προβλέπουμε, είμαστε γενικά ένας λαός της τελευταίας στιγμής και στο τέλος πληρώνουμε πάντα την έλλειψη μεθοδικότητας μας.

Η δική μας ευχή είναι να συνεχίσουν οι βροχές με αμείωτη ένταση και συχνότητα. Τα παρεμφερή προβλήματα είναι στο χέρι μας να τα λύσουμε έτσι που να αποφύγουμε φαινόμενα όπως αυτά της περ. Τετάρτης.

Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: