Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Αειφόρος σχεδιασμός οχετών ομβρίων υδάτων

Ανασχεδιασμό των οχετών ομβρίων υδάτων, για αξιοποίηση τους, προτείνει ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου με επιστολή που θα αποστείλει στις αρμόδιες αρχές.

Όπως αναφέρει ο κ. Θεοπέμπτου, «σε μια χώρα που αντιμετωπίζει τρομερή έλλειψη νερού και εξάντληση των υπογείων νερών, η διαχείριση των ομβρίων υδάτων και ο σχεδιασμός των οχετών θα έπρεπε εδώ και χρόνια να εξεταστεί με μεγαλύτερη προσοχή». Επισημαίνει ακόμα ότι ο αειφόρος σχεδιασμός οχετών ομβρίων εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στο εξωτερικό και διδάσκεται στα πανεπιστήμια. «Αντίθετα», αναφέρει, «η εδώ και πολλά χρόνια πρακτική που εφαρμόζεται στην Κύπρο βασίζεται στην απλή λογική του μαζεύω όλα τα νερά σε οχετούς και τα στέλνω στη θάλασσα, έστω και αν ακόμη είναι περιοχή λουομένων». Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος προσθέτει ότι ο αειφόρος σχεδιασμός των οχετών λαμβάνει σοβαρά υπόψη του την προστασία του περιβάλλοντος, την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, την ποσότητα και την ποιότητα των νερών.
Ο σχεδιασμός αυτός όπως εξηγεί, βασίζεται σε τέσσερις βασικές μεθόδους ελέγχου των ομβρίων.
1.Λιμνούλες καθυστέρησης και σημεία απορρόφησης.
2.Οχετοί φιλτραρίσματος και απορροφητικές επιφάνειες.
3.Περιοχές καθαρισμού και απορρόφησης των νερών.
4.Λίμνες καθυστέρησης και απορρόφησης μεγάλων ποσοτήτων ομβρίων σε πάρκα και χώρους πρασίνου.

«Δυστυχώς», καταλήγει ο κ. Θεοπέμπτου, «οι αρχιτέκτονες που προσπαθούν να εφαρμόσουν αυτές τις μοντέρνες πρακτικές στην Κύπρο βρίσκουν δυσκολίες λόγω άγνοιας των αρμοδίων Αρχών»

Δεν υπάρχουν σχόλια: