Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Η ρητίνη υπεύθυνη για δερματική αλλεργία

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε χθες ο προϊστάμενος της Παιδιατρικής Πτέρυγας του Μακάρειου Νοσοκομείου Λευκωσίας, δρ Ανδρέας Χατζηδημητρίου, όσον αφορά την αναστάτωση που προκάλεσε κυρίως σε γονείς την περασμένη εβδομάδα, η είδηση που αφορούσε την εισαγωγή επτάχρονου αγοριού στο νοσοκομείο με δερματική αλλεργία.


Το παιδάκι είχε παρουσιάσει αλλεργία μετά που έσπασε το βαλσαμωμένο με ρητίνη, ονομαζόμενο "χρυσό σκορπιό της Μαντζουρίας", που βρίσκεται σε σειρά εκπαιδευτικών περιοδικών με αληθινά έντομα. Ο δρ Χατζηδημητρίου, αφού επισήμανε ότι είναι δύσκολο να διαπιστωθεί από ιατρικής άποψης τι ήταν τελικά αυτό που προκάλεσε την δερματική αλλεργία, εξέφρασε την πεποίθηση ότι πιθανότερο είναι, η δερματική αλλεργία που παρουσίασε ο μικρός να προήλθε από τα χημικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την ταρίχευση του σκορπιού και όχι από το ενδεχόμενο επίδρασης του δηλητηρίου που μπορεί να υπήρχε στο σώμα του ταριχευμένου εντόμου.

Ο δρ Χατζηδημητρίου συμπλήρωσε ότι δεν δημιουργήθηκε στο παιδάκι κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, δηλαδή κάποιο αναφυλακτικό σοκ, αλλά ήταν μια απλή αναφυλακτική δερματική αντίδραση, η οποία αντιμετωπίσθηκε με αντιισταμινικά φάρμακα, χωρίς να κινδυνεύσει η ζωή του. Κληθείς εξάλλου να αναφέρει εάν υπάρχει αντίδοτο στην Κύπρο για το δηλητήριο του συγκεκριμένου σκορπιού, απάντησε θετικά εξηγώντας ότι «υπάρχουν αντίδοτα». «Για να προκληθεί όμως αναφυλακτικό σοκ και να χρειαστεί αντίδοτο πρέπει να γίνει έκχυση του δηλητηρίου στο ανθρώπινο σώμα» είπε ο δρ Χατζηδημητρίου και συμπλήρωσε ότι, τουλάχιστον στην περίπτωση του μικρού φαίνεται να είχε απλά μια δερματική επαφή με το ταριχευμένο έντομο.

(ΑΘΗΝΑ ΤΥΡΙΜΟΥ - ΠΟΛΙΤΗΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: