Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

Μην πετάτε τα άδεια μελάνια. Πετάτε λεφτά!

Σώστε την τσέπη σας και το περιβάλλον

Του Ορέστη Τριγγίδη

Θα σας φανεί αστείο... Πριν 2-3 εβδομάδες ξέθαψα από τη σοφίτα μου έναν παλιό εκτυπωτή. Σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να έχει κάποια χρήση ακόμη και έτσι σκέφτηκα να τον δοκιμάσω αν δουλεύει. Τον βάζω λοιπόν στην πρίζα, και προς μεγάλη μου ικανοποίηση δεν είχε εκραγεί στα μούτρα μου. Αντιθέτως, τα μηχανικά του μέρη δούλευαν μια χαρά και οι διαγνωστικοί έλεγχοι έδειχναν ότι όλα ήταν εντάξει. Όλα, εκτός από το γεγονός ότι έπρεπε να αγοράσω νέα μελάνια. Τηλεφωνώ λοιπόν σε μερικά μαγαζιά για να ρωτήσω για τιμές και η ειρωνεία.. τα λεφτά που θα έδινα για να αγοράσω νέα μελάνια για το συγκεκριμένο εκτυπωτή, όχι μόνο δεν άξιζαν τα λεφτά για έναν παλιό εκτυπωτή, αλλά με σχεδόν το ίδιο ποσό θα μπορούσα να αγοράσω έναν ολοκαίνουριο και πολύ καλύτερο εκτυπωτή! Εννοείται ότι τα σχέδια που είχα για να επαναλειτουργήσω τον παλιό εκτυπωτή εγκαταλείφθηκαν και το συγκεκριμένο κειμήλιο πλέον της τεχνολογίας χρησιμοποιείται προσωρινά σαν μικρό τραπεζάκι σε μια γωνιά του γραφείου.Μέχρι και πριν δέκα-δεκαπέντε χρόνια περίπου, η αγορά νέου εκτυπωτή θεωρείτο σοβαρή επένδυση. Για να πάρετε μια ενδεικτική τιμή για το πόσα στοιχίζει η αγορά ενός νέου εκτυπωτή σήμερα: μπορεί κάποιος να εξασφαλίσει έναν αξιοπρεπή εκτυπωτή με εκατόν ευρώ μόνον - πέντε φορές φθηνότερα συγκριτικά με πριν 15 χρόνια και ούτε λόγος για την ανωτερότητα της σημερινής τεχνολογίας. Για τις τιμές των μελανιών του εκτυπωτή όμως, δεν ισχύει η ίδια ιστορία: οι τιμές τα τελευταία χρόνια δεν άλλαξαν πολύ. Οπόταν, τι ειρωνεία να αγοράζει κάποιος σήμερα ένα φτηνό εκτυπωτή των ογδόντα λιρών και όταν θέλει να αγοράσει νέα μελάνια να του κάθεται (συγκριτικά) ο κούκος αηδόνι!
Ποια είναι η λύση σε αυτό; Πολύ απλά: Μην πετάτε τα άδεια σας μελάνια, ξαναγεμίστε τα.Εξοικονομήστε λεφτάΠώς να το κάνετε αυτό; Όταν τα μελάνια του εκτυπωτή σας (ή το "toner" για τους laser εκτυπωτές) αδειάσουν, μπορείτε να πάτε σε μαγαζιά που ξαναγεμίζουν μελάνια και να κάνουν τη δουλειά για σας εντός λίγης ώρας (πολλές φορές παίρνουν τα άδεια μελάνια σας και σας δίνουν γεμάτα απευθείας). Από οικονομικής πλευράς, αυτό μπορεί να σας εξοικονομήσει μέχρι και 60% (!) από το να αγοράζετε καινούργια. Είναι λυπηρό ότι μεγάλοι ιδιωτικοί και κυβερνητικοί οργανισμοί δεν έχουν γνώση αυτής της ιστορίας και επειδή έχουν μεγάλο φόρτο εκτύπωσης, σπαταλάνε ίσως και χιλιάδες ευρώ το χρόνο (αν αναλογιστεί κάποιος τα χρήματα που διαθέτουν για αγορές καινούργιων μελανιών). Έτσι, κάποιος "έξυπνος" μπορεί κάλλιστα να το εκμεταλλευτεί αυτό και να περιμαζέψει τα χρησιμοποιημένα μελάνια από τον κάλαθο των αχρήστων και ανάλογα να βγάλει και κάποιο κέρδος, μιας και μπορεί να τα πωλήσει ή ανταλλάξει σε τέτοιου είδους μαγαζιά ή να τα ξαναγεμίσει για δική του χρήση (δεν θα σας πω αν υπάρχει πράγματι "ένας έξυπνος" που κάνει αυτό το πράγμα ή όχι). Κάντο μόνος σουΑν είστε τόσο απαιτητικοί και θέλετε να εξοικονομήσετε ακόμα περισσότερα λεφτά και δεν φοβάστε να λερώσετε τα χέρια σας, μπορείτε να ξαναγεμίζετε τα μελάνια μόνοι σας. Διατίθενται στην αγορά διάφορα τέτοια σετ που σας δίνουν αυτή τη δυνατότητα (πχ www.tonerrefillsplus.com). Το μόνο αρνητικό, είναι ότι πρέπει να έχετε λίγη υπομονή τις πρώτες φορές που θα κάνετε αυτή τη δουλειά μόνοι σας και σίγουρα θα έχετε και κάποια ακαταστασία και βρομιά από την όλη διαδικασία. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να εξοικονομήσετε και μέχρι 80% των χρημάτων που θα δίνατε για αγορά νέων μελανιών. Συνήθως βλέπω επαγγελματίες που έχουν μεγάλο φόρτο εκτυπώσεων να μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία, αλλά δεν βλέπω το λόγο να μην μπορεί να το πράξει και ο οποιοσδήποτε. Ομολογουμένως προσωπικά το αποφεύγω - δεν πολύ-ενθουσιάζομαι με την ιδέα να μυρίζομαι αυτή την τοξική μπόχα και να υπόκειμαι όλη αυτή την ταλαιπωρία, τη στιγμή που μπορεί να την κάνει κάποιος άλλος για μένα και καλύτερα από μένα.
Προσέξτε. Να έχετε υπόψη σας ότι τα μελάνια σας δεν μπορούν να ξαναγεμίζονται για πάντα. Δεν είναι απλά δοχεία που περιέχουν μελάνι μέσα, αλλά αποτελούνται και από πολλά άλλα μέρη. Είναι εκπληκτικό πόση τεχνολογία κρύβεται πίσω από αυτό το πράμα που φαίνεται τόσο απλό. Σε κάποια φάση ένα από αυτά τα μέρη θα υποστεί τόση φθορά, ώστε να πέσει η απόδοση και η ποιότητα της εκτύπωσης και έτσι θα αναγκαστείτε να αγοράσετε καινούργια.
Πώς μπορείτε να κάνετε τα μελάνια σας να διατηρηθούν για όσο περισσότερο διάστημα γίνεται;
Συνήθως το πρώτο πράγμα που πετάμε είναι τα βιβλία οδηγιών - σε αυτή τη περίπτωσή όμως περιέχουν οδηγίες προς τους χρήστες με ποιο τρόπο μπορούν να εξασφαλίσουν τη μακροζωία και καλή λειτουργία των μελανιών τους. Εάν σκέφτεστε να ξαναγεμίσετε το μελάνι που μόλις σας τέλειωσε, μην το σκέφτεστε για πολύ, ενεργείστε γρήγορα! Όταν αφήνετε το άδειο μελάνι σας αχρησιμοποίητο για πολύ χρόνο, τότε τα υπολείμματα που έμειναν θα ξηραθούν και θα πέσει η απόδοση των μελανιών σας και η ποιότητα της εκτύπωσης. Μια συμβουλή γι' αυτό, είναι όταν παρατηρείτε ότι τα μελάνια σας κοντεύουν να στερέψουν, τότε να τα ξαναγεμίζετε σύντομα και μην περιμένετε να αδειάσουν πλήρως (αυτό ισχύει ειδικά για τους εκτυπωτές HP και Lexmark).Επίσης, μερικοί κατασκευαστές μπορεί να σας κάνουν τη ζωή σας δύσκολη όταν επιχειρήσετε να επαναγκαταστήσετε τα γεμισμένα σας μελάνια. Ο εκτυπωτής παρατηρεί ότι δεν άλλαξε ο σειριακός αριθμός των μελανιών που βάλατε, και παρότι το γεγονός ότι είναι γεμάτα, εντούτοις τα βλέπει ακόμη άδεια - δηλαδή, δεν κάνει "reset" το στάτους. Μικρό το πρόβλημα, μιας και με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε το κόλπο να το "ξεγελάσετε" και να κάνετε εσείς τον εκτυπωτή σας reset, ή να σας πουν πώς το κάνετε αυτό από το μαγαζί που τα γεμίσατε.
Που να πάτε να γεμίσετε;
Παρόλο που η επαναγέμιση των μελανιών ακούγεται σαν ένα πράμα τόσο εύκολο όσο το να γεμίζεις ένα κουβά με νερό, εντούτοις, στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Το γεγονός ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί κατασκευαστές και τόσα πολλά διαφορετικά μοντέλα, είναι δύσκολο για ένα μαγαζί να έχει όλη αυτή την τεχνογνωσία.Αυτό κάνει τη δουλειά ακόμα πιο δύσκολη, συν το ότι οι υπάλληλοι που την κάνουν πρέπει να είναι καταρτισμένοι και ενημερωμένοι. Χρειάζεται να είναι διαθέσιμα και τα κατάλληλα ανταλλακτικά, ιδιαίτερα στην επαναγέμιση toner. Εάν δεν γίνει καλά η δουλειά, ή τα ανταλλακτικά δεν είναι σόι (ή δεν αλλαχτούν καν!), τότε μπορεί να πέσει σημαντικά και η ποιότητα εκτύπωσης και η διάρκεια ζωής των μελανιών, συν την πιθανότητα να προκαλέσουν και ζημιά στον ίδιο τον εκτυπωτή σας.
Στην ερώτηση "ποιο μαγαζί είναι το πιο αξιόπιστο;", δεν μπορώ να απαντήσω αντικειμενικά και δίκαια, επειδή δεν έχω δοκιμάσει όλα τα μαγαζιά. Φίλοι μού είπαν για φτηνά μαγαζιά, τα οποία όμως κάνουν ελεεινής ποιότητας δουλειά. Κάποιοι άλλοι για "φτηνά και καλά". Προσωπικά, το μαγαζί που εμπιστεύομαι (και που έκανα τα πειράματά μου για την ποιότητα της δουλειάς και της εξυπηρέτησης) είναι η παγκόσμια αλυσίδα καταστημάτων που εξειδικεύονται αποκλειστικά σε αυτή τη δουλειά, η Cartridge World. Όλα τα καταστήματα της Cartridge World στον κόσμο μοιράζονται την ίδια γνωσιακή βάση, η οποία ανανεώνεται συνεχώς με νέες πληροφορίες για νέα μοντέλα και για δυσκολίες που συναντώνται. Φυσικά, όλα αυτά με το αζημίωτο, μιας και θεωρούνται ως ακριβοί, αλλά χαλάλι, η εξυπηρέτηση και η ποιότητα της δουλειάς τους είναι εγγυημένη και μια φορά μάλιστα που είχα παράπονο, είχαν έρθει οι ίδιοι στο γραφείο μου για άμεση αντικατάσταση (και χωρίς κανένα παράπονο). Δεν λέω ότι οι άλλοι παροχείς αυτών των υπηρεσιών δεν είναι καλοί, αλλά από τη δική μου πείρα και από ό,τι ακούω από συναδέλφους, για διάφορους προσωπικούς λόγους προτιμώ να παραμείνω σε αυτούς. Αν θέλετε, μπορείτε να δοκιμάσετε και άλλα, ενδεχομένως φτηνότερα μαγαζιά και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα. Π.χ., από ό,τι άκουσα, ο ανταγωνιστής τους που έχει κατάστημα δίπλα τους στη λεωφόρο Νίκης στη Λευκωσία, δεν είναι άσχημος.
Κέρδος πέρα από την τσέπη σας
Για όσους από μας διαθέτουμε ένα πράγμα που λέγεται "περιβαλλοντική συνείδηση", με το να ξαναγεμίζετε τα μελάνια σας, όχι μόνο ουσιαστικά ανακυκλώνετε, αλλά σώζετε από το έδαφος όλα αυτά τα πολύ τοξικά υπολείμματα που θα άφηναν τα μελάνια σας όταν θα κατέληγαν θαμμένα σε κάποια χωματερή (και για να μην αναφέρουμε ότι με την προσχώρηση στο έδαφος και στα υπόγεια ύδατα ενδέχεται υπολείμματα να μπουν στη διατροφική αλυσίδα).Κατ' επέκταση, εάν και ακόμα το άδειο μελάνι είναι για σας άχρηστο, ή απλά δεν θέλετε να το ξαναγεμίσετε, συνήθως σας παρέχεται η επιλογή από την κατασκευάστρια εταιρεία του εκτυπωτή σας να στείλετε πίσω το μελάνι σας στην εταιρεία, ή στο μαγαζί που το αγοράσατε, ώστε να αποσυρθεί με όσο πιο οικολογικό τρόπο γίνεται. Ακόμη, μπορείτε να κάνετε ανταλλαγή με καινούρια μελάνια, συν κάποιο κόστος, σε μαγαζιά που επαναγεμίζουν μελάνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: