Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

ΟΡΓΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΦΑΛΑΤΩΣΕΙΣ

Μετά την μεγάλη καταστροφή που προκλήθηκε στον άλλοτε πλούσιο υδροφορέα Κοκκινοχωρίων από την υπεράντληση τώρα νέα απειλή οδηγεί στην πλήρη καταστροφή.

Είναι σε όλους γνωστό ότι η υπεράντληση οδήγησε τον υδροφόρο ορίζοντα των υπόγειων νερών κάτω από τη στάθμη της θάλασσας με αποτέλεσμα το θαλασσινό νερό να εισχωρεί σε μεγάλο βάθος μέσα στην ενδοχώρα. Λέγεται ότι χρειάζονται πέραν των 120 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων γλυκού νερού για να επανέλθει η ισορροπία στην περιοχή των Κοκκινοχωρίων.
Και όμως, οι χιλιάδες παράνομες γεωτρήσεις συνεχίζουν να αντλούν ανεξέλεγκτα τα λιγοστά υφάλμυρα πλέον αποθέματα νερού. Πρόσφατα, με την ανεξέλεγκτη εισαγωγή στην Κύπρο αφαλατικών μονάδων και την χωρίς έλεγχο και όρους μαζική εγκατάσταση τους στην περιοχή, η καταστροφή ολοκληρώνεται με μεγάλη ταχύτητα.

Ασυνείδητοι γεωργοί, λόγω και της αποκοπής παροχής νερού από τον νότιο αγωγό, προκειμένου να συνεχίσουν την απαράδεκτα υδροβόρα καλλιέργεια της πατάτας, αντλούν υφάλμυρο νερό, το αφαλατώνουν και ρίχνουν την άλμη (το πολύ αλμυρό υπόλοιπο) σε γειτονικές γεωτρήσεις.
Με μαθηματική ακρίβεια η τακτική αυτή θα οδηγήσει στην πλήρη καταστροφή. Τα νερά θα καταστούν πλήρως ακατάλληλα και η θάλασσα θα εισχωρήσει βαθύτερα στις ήδη ασθενείς υπόγειες δεξαμενές γλυκού νερού.
Το χειρότερο είναι ότι οι αρμόδιοι γνωρίζουν για αυτές τις συμπεριφορές αλλά δεν κάνουν τίποτα. Οι τοπικοί πολιτικοί άρχοντες καλύπτουν την παρανομία για μια χούφτα ψήφους. Η Κύπρος καταστρέφεται για το εφήμερο κέρδος.

(Ανακοίνωση Κινήματος Οικολόγων)

Δεν υπάρχουν σχόλια: