Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Διέσχισαν 13.000 χλμ. για τον πλανήτη

Τους πιο σημαντικούς σταθμούς όσον αφορά τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τις εφαρμογές βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, κατέγραψαν επιστήμονες και καλλιτέχνες που διέσχισαν τη διαδρομή Αθήνα - Πεκίνο με υβριδικά ΙΧ.

Ενα πρωτότυπο οδοιπορικό από την Αθήνα στο Πεκίνο, με σκοπό να συμβάλουν στην αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης του κοινού μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία, πραγματοποίησαν επιστήμονες και καλλιτέχνες, μέλη της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Green Ρroject».


Οι δέκα συμμετέχοντες στο οδοιπορικό διέσχισαν οδικώς με υβριδικά οχήματα μια απόσταση 13.000 χιλιομέτρων και κατέγραψαν με τον φακό τους τους πιο σημαντικούς σταθμούς της διαδρομής, όσον αφορά τις εφαρμογές βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Πιστεύω ότι ο στόχος μας επιτεύχθηκε και με το παραπάνω. Το θέμα είναι η πρωτοβουλία αυτή να μη μείνει εδώ, να έχει συνέχεια. Θελήσαμε να κάνουμε κάτι πιο δραστικό από τα τετριμμένα συνέδρια και ημερίδες, επιδιώκοντας να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο στα θέματα εξοικονόμησης της ενέργειας, διάδοσης της χρήσης του φυσικού αερίου, προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε συνδυασμό με την ανάδειξη της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Ακολουθήσαμε τους δρόμους του μεταξιού, δηλαδή τη διαδρομή που άλλοτε ακολουθούσαν τα καραβάνια για το εμπόριο του μεταξιού και που σήμερα είναι οι δρόμοι του φυσικού αερίου», λέει ο κ. Γιάννης Τζώρτζης, δικηγόρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και φωτογράφος, που συμμετείχε στο οδοιπορικό.
Οι ταξιδιώτες ξεκίνησαν από την Αθήνα την 1η Αυγούστου και κατέληξαν στο Πεκίνο την 1η Σεπτεμβρίου περνώντας από την Τουρκία, τη Γεωργία ενώ βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση, το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν.
Κατά τη διάρκεια του πολυήμερου ταξιδιού τους επισκέφθηκαν τα σημαντικότερα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς μας, αντάλλαξαν απόψεις με τοπικούς φορείς των χωρών που επισκέφθηκαν, ενώ συγκέντρωσαν ένα εξαιρετικά πλούσιο υλικό: 30.000 καλλιτεχνικές φωτογραφίες και ντοκιμαντέρ διάρκειας 40 ωρών.
Πρόσφατα παρουσιάστηκε στον Τύπο ένα μικρό δείγμα της καλλιτεχνικής τους δημιουργίας, ενώ προγραμματίζονται μεγάλες εκθέσεις φωτογραφίας σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Πεκίνο καθώς επίσης και η έκδοση λευκώματος.
Η δράση «Green Project: Αθήνα - Πεκίνο 2008 από τους δρόμους του μεταξιού στους δρόμους της ενέργειας» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ετους για τον Διαπολιτισμικό Διάλογο, τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αθηναίων και στηρίζεται από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και πλήθος ακόμα δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: