Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

5 εκ. για τις αποσύρσεις παλιών αυτοκινήτων

Ποσό 5 εκ. ευρώ έχουν εισπράξει οι ιδιοκτήτες 9.000 οχημάτων, τα οποία καταστράφηκαν στα πλαίσια εφαρμογής του σχεδίου απόσυρσης-καταστροφής ή ανανέωσης αυτοκινήτων.

Επίσης, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών έχει εγκρίνει την απόσυρση άλλων 4.000 οχημάτων, αλλά η καταστροφή τους εκκρεμεί επειδή οι ιδιοκτήτες τους είτε δεν έχουν προσκομίσει τα πιστοποιητικά καταστροφής τους είτε τα πιστοποιητικά αγοράς και εγγραφής των νέων τους αυτοκινήτων.
Υπενθυμίζουμε ότι οι κάτοχοι αυτοκινήτων που οδηγούνται προς καταστροφή εισπράττουν 150 ευρώ ή 680 ευρώ, ανάλογα με το αν είχαν ανανεωμένη την άδεια κυκλοφορίας τους και 750 ευρώ ή 1.700 αντίστοιχα για την απόσυρση και ανανέωση των οχημάτων με καινούργια. Το σχέδιο άρχισε να εφαρμόζεται από τον Φεβρουάριο του 2008 και αφορούσε οχήματα ηλικίας 20 χρόνων και άνω. Από τον περασμένο Ιούλιο άρχισε η εφαρμογή της δεύτερης φάσης του σχεδίου και αφορούσε την απόσυρση οχημάτων ηλικίας 15 χρόνων και άνω. Η εφαρμογή του σχεδίου θα συνεχιστεί και το 2009.

Παράπονα ιδιοκτητών
Στο μεταξύ αρκετοί πολίτες διαμαρτύρονται ότι παρατηρείται καθυστέρηση στην είσπραξη της σχετικής επιδότησης που παραχωρείται από το κράτος. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι έχει παρέλθει μήνας ή και δύο ακόμα μήνες από τότε που προσκόμισαν τα δικαιολογητικά και γενικά τα έντυπα που απαιτεί το Τμήμα, αλλά δεν έχουν ακόμα παραλάβει τις σχετικές επιταγές. Ο διευθυντής του Τμήματος οδικών Μεταφορών, Σωτήρης Κωλέττας, δήλωσε ότι "δεν είναι δυνατό να ευσταθούν οι καταγγελίες" και εξήγησε γιατί, κατά την άποψή του, "ότι κάτι άλλο συμβαίνει". Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι "από τη στιγμή που παραλαμβάνουμε όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, εμείς ως Τμήμα διαγράφουμε το όχημα και δίνουμε μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή μήνυμα-ειδοποίηση στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους για να προβεί στην πληρωμή. Η επιταγή τυπώνεται αμέσως και αποστέλλεται μέσω Ταχυδρομείου στον δικαιούχο. Σε τρεις, τέσσερις μέρες, το αργότερο, η επιταγή φθάνει στον παραλήπτη". Ο κ. Κωλέττας είναι της άποψης ότι "πιθανόν να συμβαίνει κάτι άλλο. Μήπως πρόκειται για ιδιοκτήτες, των οποίων εγκρίνουμε την αίτηση απόσυρσης, αλλά δεν προσκομίζουν τα πιστοποιητικά που τους ζητούμε, και παραμένουν με την ιδέα ότι άπαξ και εγκριθεί η αίτησή τους θα πάρουν και τα λεφτά; Δεν ξέρω αν έτσι έχουν τα πράγματα, αλλά καλό είναι όλοι αυτοί να απευθυνθούν στο Τμήμα για τους δοθούν οι αναγκαίες εξηγήσεις".
(ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ - "ΠΟΛΙΤΗΣ")

Δεν υπάρχουν σχόλια: