Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Bιοντίζελ από μανιτάρια!

Παράγει έναν αριθμό διαφορετικών μορίων από υδρογόνο και άνθρακα, που υπάρχουν στο πετρέλαιο ντίζελ



Τα βασικά συστατικά του ντίζελ κατασκευάζει ένας μοναδικός μύκητας που ανακαλύφθηκε να ζει σε δέντρα των δασών της βροχής, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Microbiology". Ο μύκητας (με την ονομασία Gliocladium roseum) είναι, εν δυνάμει, μια τελείως νέα πηγή "πράσινης" ενέργειας και οι επιστήμονες ήδη εργάζονται για να αναπτύξουν πλήρως το ενεργειακό δυναμικό του μύκητα.

"Είναι ο μόνος οργανισμός που έχει ποτέ βρεθεί να παράγει τέτοιο σημαντικό συνδυασμό συστατικών των καυσίμων", δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας Γκάρι Στρόμπελ, καθηγητής στο κρατικό πανεπιστήμιο της Μοντάνα των ΗΠΑ, ο οποίος χαρακτήρισε "τελείως απρόσμενη και εντυπωσιακή" την ανακάλυψη.
"Ο μύκητας μπορεί να παράγει αυτά τα συστατικά των καυσίμων από κυτταρίνη, πράγμα που τον καθιστά την καλύτερη πηγή βιοκαυσίμων από οποιαδήποτε άλλη χρησιμοποιείται τώρα".
Παράγει έναν αριθμό διαφορετικών μορίων από υδρογόνο και άνθρακα (υδρογονανθράκων και διαφόρων παραγώγων τους), που υπάρχουν στο πετρέλαιο ντίζελ, το οποίο, γι' αυτό το λόγο, ονομάζεται "μυκο-ντίζελ".
Ο μύκητας ζει μέσα στο δέντρο Ούλμο στο βροχοδάσος της Παταγωνίας στο απώτατο άκρο της Νότιας Αμερικής. Όταν οι ερευνητές καλλιέργησαν το μύκητα στο εργαστήριο, παρήγαγε καύσιμες ουσίες ακόμη πιο όμοιες με το ντίζελ από ό,τι παράγει στο φυσικό του περιβάλλον.
Πολλά μικρόβια παράγουν υδρογονάνθρακες, ενώ οι μύκητες που ζουν στο ξύλο, φαίνονται να παράγουν μια μεγάλη γκάμα εύφλεκτων ουσιών. Οι καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται σήμερα για βιοκαύσιμα, πρέπει πρώτα να υποστούν επεξεργασία πριν μετατραπούν από μικρόβια σε χρήσιμες καύσιμες ουσίες.
Όμως ο μύκητας φτιάχνει μυκο-ντίζελ απευθείας από την κυτταρίνη, το βασικό συστατικό των φυτών και του χαρτιού. Αυτό σημαίνει ότι, με τη χρήση του μύκητα, ένα στάδιο στην παραγωγή βιοκαυσίμων (αυτό της επεξεργασίας) μπορεί να παραλειφθεί και η όλη διαδικασία να γίνει ταχύτερη και φθηνότερη.
Η κυτταρίνη και η λιγνίνη (η "κόλλα" που συγκρατεί τους ιστούς της κυτταρίνης και επιτρέπει στο φυτό να ορθωθεί) αποτελούν εκείνο το μέρος των φυτών που τα περισσότερα ζώα δεν μπορούν να χωνέψουν. Περίπου 430 εκατ. τόννοι φυτικών αποβλήτων παράγονται από ένα μόνο μεγάλο αγρόκτημα ετησίως - μια τεράστια ποσότητα κατάλληλη για ανακύκλωση.
Με τις τρέχουσες διαδικασίες παραγωγής βιοκαυσίμων, αυτά τα απόβλητα μετατρέπονται, με τη βοήθεια ενζύμων κελλουλάσης, από κυτταρίνη σε ζάχαρη, που στη συνέχεια, μέσω μικροβίων, υφίσταται ζύμωση και γίνεται αιθανόλη, η οποία αποτελεί ένα από τα βιοκαύσιμα.
Ο μύκητας, που μόλις ανακαλύφθηκε, μπορεί να χωνέψει την κυτταρίνη. Αν και παράγει λιγότερο μυκο - ντίζελ όταν τρέφεται με κυτταρίνη, σε σύγκριση με την μετατροπή κυτταρίνης σε σάκχαρα, σύμφωνα με τους ερευνητές, η αποδοτικότητά του μπορεί να αυξηθεί μέσω γενετικών τροποποιήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: