Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί για τον Ακάμα

Αυστηρή εναρμόνιση με την κοινοτική νομοθεσία ζητά από την Κυπριακή Κυβέρνηση ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Σταύρος Δήμας.

Συγκεκριμένα σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων ημερομηνίας 7/11/2008 ξεκαθαρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αποδίδει μεγάλη σημασία στη διατήρηση της σημαντικής βιοποικιλότητας της περιοχής του Ακάμα στο πλαίσιο του δικτύου Natura 2000. ειδικότερα, η χερσόνησος του Ακάμα θα πρέπει να προταθεί ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας βάσει της οδηγίας περί οικοτόπων 92/43/ΕΟΚ, κάτι που έχουν αναγνωρίσει και οι Κυπριακές αρχές. Επιπλέον η περιοχή έχει και μεγάλη ορνιθολογική αξία και θα πρέπει να χαρακτηρισθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας βάσει της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ για τη διατήρηση των άγριων πτηνών.
Για το σκοπό αυτό η Επιτροπή έχει επανειλημμένα υπενθυμίσει στις Κυπριακές αρχές την ανάγκη επαρκούς χαρακτηρισμού της περιοχής, επισημαίνοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει με γνώμονα αποκλειστικά τα επιστημονικά κριτήρια της κοινοτικής νομοθεσίας για τη διατήρηση της φύσης».
Όπως ξεκάθαρα διευκρινίζει στην επιστολή του ο κ. Δήμας οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες λαμβάνονται υπόψη μόνο στην επεξεργασία των αναγκαίων διαχειριστικών μέτρων και όχι στην οριοθέτηση των περιοχών προστασίας της φύσης.
Ο κ. Δήμας διαβεβαιώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά το ζήτημα του χαρακτηρισμού και οριοθέτησης της περιοχής προστασίας της Φύσης στον Ακάμα.
Η ξεκάθαρη θέση του Ευρωπαίου Επίτροπου αποτελεί καταγγελία των περίεργων και παράτυπων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους ιδιοκτήτες γης στην περιοχή Ακάμα για τον καθορισμό των ορίων της περιοχής προστασίας της Φύσης.

(Ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων)

2 σχόλια:

antidrasi25 είπε...

Μπορείτε να μας πείτε σας παρακαλώ γιατί δημοσιεύσατε μέρος από την επιστολή, μετά από τόσες μέρες και να μας εξηγήσετε γιατί η επιστολή στάλθηκε μόνο στον Γραμματέα του Κόμματος σας και όχι για παράδειγμα στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος;

Ευχαριστώ

Cyprus Social Ecology Movement είπε...

Η Οικολογική Ενημέρωση παρουσιάζει πάρα πολλά θέματα που αφορούν ένα ευρύ φάσμα της κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής Κυπριακής πραγματικότητας.
Δεν κατάλαβα γιατί έχει σήμασία πόσες μέρες μετά έχω παρουσιάσει μια ανακοίνωση των οικολόγων. Όπως και τόσες άλλες ανακοινώσεις και θέματα από ομάδες, οργανώσεις και πολίτες έχουν θέση σε αυτό εδώ το μπλοκ, έτσι και κάποιες ανακοινώσεις των οικολόγων.
Από την άλλη, το μπλοκ και η ηλεκτρονική ενημέρωση δεν είναι κομματικό όργανο, κι αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κάποιος από τη θεματολογία του.
Ούτε όμως έχει σκοπό να λογοδοτεί για το πότε και τι θα δημοσιεύει.
Τώρα, για την ερώτηση σας γιατί η επιστολή δεν στάλθηκε στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος, δυστυχώς δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω.
Μπορείτε όμως, αν θέλετε, να απευθυνθείτε στον ίδιο τον Επίτροπο Περιβάλλοντος της ΕΕ, να σας ενημερώσει.
Άθως Αγαπητός