Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Επιστροφή στη φύση με αυτοκίνητο μπαμπού

Όταν το αγαπημένο φυτό των Panda παίρνει μορφή τετράτροχου, τότε προφανώς οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Κιότο που το δημιούργησαν έχουν λόγο να μιλούν για «επιστροφή στη φύση»! Ο λόγος για το BamGoo, ένα μονοθέσιο κυριολεκτικά «πράσινο» αυτοκίνητο.

Το πρωτότυπο όχημα έχει αντικαταστήσει τη λαμαρίνα και τις ίνες άνθρακα με πλέγμα μπαμπού και φυσικά αυτό δεν αποτελεί το μόνο χαρακτηριστικό του που του χαρίζει τον τίτλο του οικολογικού οχήματος.
Παρά τον ασυνήθιστο σχεδιασμό του, το «χρυσαφί» αυτοκινητάκι φέρει ηλεκτροκινητήρα, με αποτέλεσμα να μην εκπέμπει βλαβερούς ρύπους. Χωράει μόνο ένα άτομο και για τον λόγο αυτόν θα μπορούσε να κινείται εύκολα και γρήγορα σε στενούς δρόμους. Ζυγίζει μόλις 60 κιλά και μία μόνο φόρτιση του επιτρέπει να διανύσει απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων.
Δυστυχώς όμως το χαριτωμένο καλοκαιρινό αυτοκινητάκι, το οποίο παραπέμπει σε διακοπές σε κάποιον τροπικό προορισμό, θα παραμείνει σε πειραματικό στάδιο καθώς τόσο το υπερβολικά μικρό του βάρος όσο και η έλλειψη του βασικού εξοπλισμού ασφαλείας για την προστασία του οδηγού δεν επιτρέπουν τη μαζική παραγωγή και διάθεσή του στην αγορά.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Το γεγονος οτι αποτελειται απο μπαμπου δεν μας ενοχλει? Το οτι ολα τα επιπλα φτιαχνονται απο ξυλο δεν εχει επιπτωσεις στον πλανητη?

Cyprus Social Ecology Movement είπε...

Αγαπητέ Ιάκωβε
Ασφαλώς και μας ενοχλέι.
Το αυτοκίνητο ήταν ένα απλό πανεπιστημιακό πείραμα. Δεν βγήκε στην παραγωγή για να καταστραφούν έτσι όλες οι φυτίες μπαμπού!
'Οσο για τα έπιπλα, με ποιο άλλο υλικό θα μπορούσαν να φτιάχνονταν για να μη γίνεται καταστροφή;
Μέταλλό ή πλαστικό; Τόσο η κατασκευή τους, όσο και η απόρριψη τους, όταν πια δεν τα χρειαζόμαστε, έχουν εξίσου καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Άλλωστε σήμερα τα έπιπλα δεν φτιάχνονται αποκλειστικά από ξύλο. Οι βιομηχανίες χρησιμοποιούν σχεδόν όλα τα διαθέσιμα υλικά στον πλανήτη.
Το έπιπλο είναι είδος πρώτης ανάγκης για τον άνθρωπο. Δεν μπορεί κάποιος να προστατέψει τον πλανήτη αποφεύγοντας να αγοράζει έπιπλα. Υπάρχουν πάρα πολλοί άλλοι τρόποι για να γίνει αυτό.
Φιλικά
Άθως Αγαπητός