Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

Σε μεγάλο σκουπιδότοπο μετετράπη η περιοχή της Αχεράς

Σκουπίδια, κοπριές, κουφάρια, ελαστικά και ακινητοποιημένα αυτοκίνητα συνθέτουν άσχημη εικόνα στο χώρο όπου λειτουργούσε το πάρκο στρουθοκαμήλων στον Άγιο Ιωάννη Μαλούντας

Πληγή για το φυσικό περιβάλλον της κοινότητας Αγίου Ιωάννη Μαλούντας αποτελεί ο χώρος μέσα και γύρω από εγκαταλελειμμένο θεματικό πάρκο στρουθοκαμήλων που πριν μερικά χρόνια έσφυζε από ζωή και προσέλκυε αρκετούς επισκέπτες.Το πάρκο έχει πλέον μετατραπεί σε εστία μόλυνσης για την περιοχή Αχεράς, έκταση της οποίας ανήκει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και ενοικιαζόταν από ιδιωτική εταιρεία που διατηρούσε φάρμα στρουθοκαμήλων και σφαγείο. Οι εγκαταστάσεις της φάρμας έχουν πλέον εγκαταλειφθεί στη φθορά του χρόνου, ενώ συναντά κάποιος εκεί αφημένα κουφάρια στρουθοκαμήλων και άλλες ακαθαρσίες, που μετέτρεψαν το παλιό στολίδι της περιοχής σε σκουπιδότοπο.Σφοδρά παράπονα εκφράζουν ο κοινοτάρχης και το Κοινοτικό Συμβούλιο του Αγίου Ιωάννη, καθώς και το Κίνημα Οικολόγων. Υποστηρίζουν πως κανείς δεν ενδιαφέρεται για την ρύπανση της ευρύτερης περιοχής και την αποκατάσταση του χώρου.

Ο κοινοτάρχης Αγίου Ιωάννη, Άντρος Μίτα, δήλωσε αγανακτισμένος για τα προβλήματα ρύπανσης που υπάρχουν αλλά και για την εκ των πραγμάτων αδυναμία του να αντιδράσει. «Το εγκαταλελειμμένο θεματικό πάρκο είναι πληγή για την κοινότητα Αγίου Ιωάννη», δήλωσε. «Έχουν εγκαταλείψει το χώρο και άφησαν ψόφια ζώα πίσω τους» δήλωσε. Κάλεσε τους αρμοδίους να λάβουν τα μέτρα τους. Ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών του θεματικού πάρκου (M.E. OSTRICH FARMS) Σάββα Χατζημηνάς είπε πως πλέον το πάρκο δεν είναι υπό τη δικαιοδοσία της εταιρείας καθώς έχει περάσει ξανά στα χέρια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, η οποία είναι η νόμιμη ιδιοκτήτρια της γης και από την οποία η εταιρεία ενοικίαζε την έκταση. Είπε ότι μετά την εκκαθάριση της εταιρείας η ευθύνη για τις εγκαταστάσεις ανήκει στον εκκαθαριστή, δηλαδή τον Έφορο Εταιρειών. Πρόσθεσε πως η εταιρεία είχε καθαρίσει το χώρο πριν την εκκαθάριση και πως οι ακαθαρσίες που υπάρχουν σήμερα προκλήθηκαν από άλλους που παράνομα επεμβαίνουν εντός της περίφραξης. Στον ευρύτερο χώρο, 200-300 μέτρα από το πάρκο, λειτουργεί σφαγείο. Η ιδιοκτήτρια, Τασούλα Χατζημηνά, ανέφερε ότι δεν έχει καμία σχέση με τη φάρμα, ούτε με τις εγκαταστάσεις που είναι εκεί.

Ο οικονομικός διευθυντής της Αρχιεπισκοπής Πανίκος Χατζηπαντελή, υποστήριξε πως η εν λόγω έκταση είναι ακόμη εγγεγραμμένη στο Τμήμα Κτηματολογίου ως μακροχρόνια μίσθωση και παραμένει κάτω από τη διαχείριση της M.E. OSTRICH. FARMS. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις, πρόσθεσε, ανήκουν στην εταιρεία, στην οποία ανήκε και το θεματικό πάρκο. Εμείς, πρόσθεσε, ως ιδιοκτήτες της γης δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να παρέμβουμε από τη στιγμή που υπάρχει μακροχρόνια μίσθωση. Η ευθύνη για ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις βαραίνει τους ιδιοκτήτες του θεματικού πάρκου. Εγείρεται όμως θέμα ποιος είναι σήμερα ο ιδιοκτήτης των εγκαταστάσεων του πάλαι ποτέ πάρκου (και ποιος έχει τη νομική ευθύνη να αποκαταστήσει το χώρο), καθώς προηγήθηκε εκκαθάριση της αρχικής ιδιοκτήτριας εταιρείας.

Οι Οικολόγοι
Περιβαλλοντικό έγκλημα χαρακτήρισε το χώρο του εγκαταλελειμμένου πάρκου στρουθοκαμήλων το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, τονίζοντας πως το πάρκο έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο. Κάλεσαν μάλιστα τους αρμοδίους να λάβουν δραστικά μέτρα για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

(ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ - ΠΟΛΙΤΗΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: