Στο δίκτυο του RASSF συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Υγείας και προστασίας των καταναλωτών), οι αρμόδιοι φορείς για την ασφάλεια τροφίμων στα κράτη-μέλη της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων (ΕΑΑΤ) καθώς και η Νορβηγία, το Λιχτενστάιν και η Ισλανδία. Η ΕΕ χρησιμοποιεί το σύστημα RASFF από το 1979 και η νομική του βάση είναι ο Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 178/2002. Όλα τα μέλη του RASFF διαθέτουν μια υπηρεσία που λειτουργεί σε 24ωρη βάση για την ταχύτερη διαχείριση των ενημερωτικών κοινοποιήσεων προειδοποίησης στα κράτη-μέλη. Όταν ένα μέλος του RASFF λάβει οποιαδήποτε πληροφορία για την ύπαρξη άμεσου ή έμμεσου κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία που προέρχεται από τρόφιμα ή ζωοτροφές που διατίθενται, στην αγορά ή στα σύνορά του, οφείλει να ενημερώσει την Επιτροπή μέσω του RASFF. Η Επιτροπή διαβιβάζει αμέσως την πληροφορία στα μέλη του δικτύου. Οι κοινοποιήσεις προειδοποίησης αποστέλλονται όταν διαπιστωθεί κάποιος κίνδυνος σε τρόφιμα ή ζωοτροφές που βρίσκονται ήδη στην αγορά και είναι απαραίτητη η άμεση ενέργεια. Σημειώνεται ότι δεν χρειάζεται η άμεση ενέργεια εάν το προϊόν δεν έχει φτάσει στην αγορά ενός μέλους του δικτύου. Σύμφωνα με έκθεση του RASFF για το 2007, οι περισσότερες κοινοποιήσεις πληροφόρησης (73%) αφορούσαν προϊόντα από τρίτες χώρες. Οι συχνότερες κοινοποιήσεις προειδοποίησης αφορούσαν παθογόνους μικροοργανισμούς, ξένα σώματα (θραύσματα γυαλιού σε γιαούρτι), βαριά μέταλλα (υδράργυρος σε ψάρια) και μυκοτοξίνες. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το RASFF ενημερώνει τις τρίτες χώρες έτσι ώστε να μην επαναληφθεί το πρόβλημα.Σε περίπτωση που διαπιστώνεται η ύπαρξη ενός σοβαρού και επίμονου προβλήματος, η Επιτροπή απευθύνει γραπτή επιστολή στις αρμόδιες αρχές της χώρας προέλευσης του προϊόντος ζητώντας την εφαρμογή μέτρων προς διόρθωση του προβλήματος όπως: τη διαγραφή μονάδων παραγωγής από τους σχετικούς πίνακες, την απαγόρευση εξαγωγής ή τη διεξαγωγή εντατικότερων ελέγχων.Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές της Ευρώπης συμβάλλει σημαντικά στη διασφάλιση υψηλού επιπέδου ασφάλειας τροφίμων αλλά και προστασίας της υγείας των ευρωπαίων πολιτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου