Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Η διάβρωση "τρώει" τις παραλίες μας...

Δύο μέτρα από την ακτή υπολογίζεται ότι "τρώει" κάθε χρόνο η θάλασσα στην παραλία της Ορόκλινης. Το πρόβλημα της διάβρωσης είναι οξύτατο και παρατηρείται στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας από το 1973, οπόταν λειτούργησε το λιμάνι της πόλης.

Κάθε χρόνο το πρόβλημα γίνεται ολοένα και πιο σοβαρό, γι' αυτό η κατασκευή κυματοθραυστών αποτελεί τη μοναδική λύση για να προστατευτεί η παραλία. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το Τμήμα Δημοσιών Έργων προγραμματίζει την κατασκευή κυματοθραυστών στη θαλάσσια περιοχή, από το λιμάνι Λάρνακας μέχρι την περιοχή των πετρελαιοδεξαμενών και την ακτή Ορόκλινης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Ήδη, τα Δημόσια Έργα ετοιμάζουν τους όρους εντολής για ανάθεση σε σύμβουλους μηχανικούς της μελέτης για την προστασία και βελτίωση της παραλίας. Οι σχετικές προσφορές αναμένεται να ζητηθούν περί το τέλος αυτού του μήνα, αρχές Δεκεμβρίου, ενώ η τελική μελέτη, συμπεριλαμβανομένων και των κατασκευαστικών σχεδίων, θα πρέπει να υποβληθεί στο Τμήμα Δημοσίων έργων σε διάστημα 12 μηνών.

Με δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης, Σπύρος Ελενοδώρου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στους κρατικούς προϋπολογισμούς του 2009 έχει συμπεριληφθεί κονδύλι για τη μελέτη που θα γίνει αναφορικά με τη κατασκευή των κυματοθραυστών. Η μελέτη θα καταδείξει τον ακριβή αριθμό των κυματοθραυστών που θα κατασκευαστούν. "Το πρόβλημα στην περιοχή μάς άρχισε να παρουσιάζεται μετά τη λειτουργία του λιμανιού της Λάρνακας, πριν από περίπου 25 χρόνια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θάλασσα "τρώει" κάθε χρόνο περίπου δύο μέτρα από την παραλία μας. Το πρόβλημα είναι σοβαρό, γι' αυτό και η κατασκευή κυματοθραυστών φαντάζει ως επιτακτική ανάγκη", ανέφερε ο κ. Ελενοδώρου.
(ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ - ΠΟΛΙΤΗΣ)

1 σχόλιο:

oikologiki-lamia.blogspot.com είπε...

Έχω την εντύπωση ότι η κατασκευή κυματοθραυστών είναι ένας φαύλος κύκλος. Γιατί το πρόβλημα ξεκίνηση από την κατασκευή του λιμανιού και μετά στη Λάρνακα, άρα η θάλασσα πληγώθηκε, και όσα "τσιρότα" κι αν τις βάλουμε τώρα, η πληγή δεν κλείνει. Μήπως πρέπει να δούμε πιο προσεκτικά την υδραυλική συμπεριφορά της θάλασσας κα μήπως πρέπει να γκρεμίσουμε τους κυματοθραύστες και ό,τι άλλο φτιάξαμε τεχνικό;;