Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

Καταναλωτές: "Κάτω τα Επιτόκια αλλιώς επιφυλάσσουμε το δικαίωμα μας για αγωγές"

"Θέλουμε και με αυτή την ανακοίνωση να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την απαράδεχτη και καιροσκοπική συμπεριφορά των τραπεζών που λειτουργούν στην Κύπρο σε σχέση με την όλη πολιτική επιτοκίων που εφαρμόζουν σ’ αυτές τις πολύ δύσκολες μέρες κρίσης που περνά η οικονομία όσο και οι καταναλωτές".

Ανακοίνωση της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, αναφέρει:
"Τη στιγμή που, σε όλο τον κόσμο και κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, (Ε.Ε.) τα τραπεζικά ιδρύματα, προβαίνουν σε μειώσεις των επιτοκίων και σε διευκολύνσεις προς τους πελάτες – καταναλωτές, αναγνωρίζοντας τη δεινή θέση στην οποία έχουν, χωρίς δική τους ευθύνη περιέλθει, αναμέναμε όπως και οι κυπριακές τράπεζες δείξουν ανάλογη προσαρμοστικότητα διευκολύνοντάς τους και αυτούς αλλά και την αγορά να ξεπεράσει τα δημιουργούμενα προβλήματα.
Αντί αυτού δυστυχώς, οι δικές μας τράπεζες, αφού προκαταβολικά έχουν αυξήσει τα χρεωστικά τους επιτόκια, έρχονται τώρα, μετά από πολλές πιέσεις από όλους τους κοινωνικούς φορείς, να ανακοινώσουν μικρομειώσεις και αναστολή … περαιτέρω αυξήσεων, δήθεν, για, αν είναι δυνατόν, ενάμισι μήνα!!!
Εμείς θεωρούμε τη στάση αυτή των τραπεζών απαράδεχτη εν πολλοίς υποκριτική και σε μεγάλο βαθμό αποτελούσα μορφή κοροϊδίας προς όλους και τις καλούμε να δείξουν την αρμόζουσα εκτίμηση και σεβασμό προς τους καταναλωτές – πελάτες τους σε μια τόσο δύσκολη περίοδο.
Αυτό δε ιδιαίτερα γιατί από πληθώρα καταγγελιών που έχουμε έχουν ήδη στείλει από πριν σε καταναλωτές επιστολές που ενώ από τη μια τους ανακοινώνουν αυξήσεις στα χρεωστικά τους επιτόκια, τώρα άρχισαν να αποστέλλουν σε κάποιους χρεώστες αλλά και σε εγγυητές επιστολές – προειδοποιήσεις για δίωξη τους, Αυτό που έμεινε πλέον να ακούσουμε είναι ότι αρχίζουν να τους βγάζουν σε πλειστηριασμό τις περιουσίες τους.
Η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής (Π.Ε.Κ.Ποι.Ζώ) δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση πως θα πράξει ότι περνά από το χέρι της, τόσο από μόνη της όσο και σε συνεργασία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλους φορείς, για να αποτρέψει ενέργειες που θα έχουν σαν αποτέλεσμα να μειώσουν το επίπεδο της ποιότητας ζωής των κυπρίων καταναλωτών.
Επιπρόσθετα, υπάρχουν ενδείξεις ότι, κάποιες τράπεζες με ενέργειες τους, είναι ενδεχόμενο να βρίσκονται εκτός νόμου και/ή εκτός των σχετικών οδηγιών της Ε.Ε. που έχουν στόχο την προστασία του καταναλωτή από αποφάσεις μεροληπτικής τροποποίησης συμφωνιών, κατά τρόπο που να αποβαίνουν σε βάρος των συμφερόντων των καταναλωτών.
Για τους πιο πάνω λόγους και ασκώντας το δικαίωμα που της παρέχει η κατάταξη της στον σχετικό κατάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Π.Ε.Κ.Ποι.Ζώ μελετά με νομικούς της συμβούλους τη δυνατότητα άσκησης αγωγών όπου καταστεί αναγκαίο τόσο σε κυπριακά όσο και ευρωπαϊκά δικαστήρια για προστασία των κυπρίων καταναλωτών".

Δεν υπάρχουν σχόλια: