Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Σημαντική για την πρόληψη η βιοασφάλεια

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για Κτηνιατρικά Θέματα προέκυψε από την ανάγκη να προωθηθούν και να γίνουν γνωστές, τόσο στους επαγγελματίες του χώρου όσο και σε άλλους σχετικούς φορείς, οι βασικές αρχές της νέας στρατηγικής για την υγεία των ζώων.

Διοργανώθηκε σε συνεργασία με την ομοσπονδία ευρωπαίων κτηνιάτρων, τα κράτη μέλη, τις κτηνιατρικές και τελωνειακές αρχές και αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας όλων των ενδιαφερόμενων μερών για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική προώθηση της ευρωπαϊκής πολιτικής στο θέμα εστιάζοντας κυρίως, σε θέματα πρόληψης με την εφαρμογή, για παράδειγμα των μέτρων βιοασφάλειας τόσο στο αγρόκτημα όσο και στα σύνορα της ΕΕ.
Μια από τις παρατηρήσεις που έκαναν οι εισηγητές και οι συμμετέχοντες στο συνέδριο ήταν η απουσία της ιατρικής κοινότητας (όχι μόνο των κτηνίατρων) από ένα ζήτημα που, όπως σχολιάστηκε, αφορά παράλληλα και αυτήν. Τι προτίθεστε να κάνετε στο μέλλον για την επικοινωνία του σχετικού concept και σ' αυτήν την ομάδα;
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για Κτηνιατρικά Θέματα επικεντρώθηκε φέτος κυρίως σε θέματα βιοασφάλειας στις φάρμες και στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως τέτοια, τα υπό εξέταση θέματα αφορούσαν σε περιορισμένο βαθμό ζητήματα δημόσιας υγείας. Συνεπώς, οι γιατροί δεν είχαν την ίδια συμβολή με τους κτηνιάτρους. Ωστόσο, η Επιτροπή θέλησε να αδράξει την ευκαιρία αυτή για ν' αρχίσει να προβάλλει περισσότερο την έννοια της Μίας Υγείας. Γι' αυτό το λόγο ο Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου νόσων (ECDC), Δρ. Μαρκ Σπρέγκερ που είναι και ο ίδιος γιατρός, συμμετείχε ενεργά στη διάσκεψη. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για Κτηνιατρικά Θέματα αποτελεί στην ουσία το εναρκτήριο λάκτισμα μιας ευρύτερης επικοινωνιακής εκστρατείας, η οποία θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες. Συγκεκριμένα, μία κινητή μονάδα θα επισκεφθεί αριθμό εκθέσεων στα Κράτη Μέλη συνεχίζοντας την προβολή, στο ευρύ κοινό, των μέτρων βιοασφάλειας και της έννοιας της Μίας Υγείας.

(Της κ. Α. Βασιλείου - Επίτροπος Υγείας της Ε.Ε.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: