Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Ανησυχία για τα προσθετικά σε γλυκά, σνακ και αναψυκτικά

Επικρίσεις δέχονται εταιρείες τροφίμων διότι τα προϊόντα τους, μολονότι περιέχουν προσθετικές ουσίες που μπορεί να έχουν βλαβερές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία, δεν φέρουν τις ενδεδειγμένες προειδοποιήσεις στη συσκευασία τους.

Oι ανησυχίες για τη χρήση προσθετικών ουσιών (Ε) σε τρόφιμα και ποτά κορυφώθηκαν προχθές, όταν έγινε γνωστό ότι φάρμακα που περιέχουν τέτοιες ουσίες φέρουν υποχρεωτικά στη συσκευασία τους προειδοποιήσεις για τυχόν παρενέργειες, όπως αλλεργικές αντιδράσεις και αναπνευστικά προβλήματα.
Η βρετανική Επιτροπή Τροφίμων υποστηρίζει ότι, αφού οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις σχετικές προειδοποιήσεις εφαρμόζονται στα φάρμακα, θα πρέπει επίσης να εφαρμόζονται και στα τρόφιμα και τα ποτά, τα οποία μάλιστα καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.
Οι προσθετικές ουσίες έχουν ενοχοποιηθεί για πολλά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια και η βρετανική κυβέρνηση έχει αναθέσει νέα έρευνα για τη σχέση που έχουν οι χρωστικές ουσίες με τις αντιδράσεις υπερευαισθησίας των παιδιών. Μεγάλα βρετανικά σούπερ μάρκετ ήδη αφαιρούν από τα προϊόντα που φέρουν την επωνυμία τους τεχνητές χρωστικές και τεχνητές γεύσεις, εξαιτίας των ανησυχιών του κοινού. Όμως, οι ουσίες Ε εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ευρύτατα από τις βιομηχανίες γλυκών, σνακ, κέικ και αναψυκτικών.

Οι οδηγίες της Ε.Ε.
Ευρωπαϊκές οδηγίες από το 2003 επιβάλλουν ότι τα φάρμακα που περιέχουν συγκεκριμένες προσθετικές ουσίες πρέπει να φέρουν προειδοποιήσεις, όπως για διάφορες «αλλεργικές αντιδράσεις», «ερεθισμό της επιδερμίδας, των οφθαλμών και των βλεννογόνων». Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί από τους παρασκευαστές φαρμάκων που περιέχουν βενζοϊκό νάτριο - μια προσθετική ουσία η οποία περιέχεται και στο Vitmo, το Sprite, την Ρepsi Μax και άλλα αναψυκτικά- να έχουν προειδοποίηση για τις παρενέργειες.
Πολλά γλυκά και σνακ όπως το Starburst και τα Doritos δεν φέρουν προειδοποιήσεις για τις χρωστικές τους, ενώ θα έφεραν υποχρεωτικά αν επρόκειτο για φάρμακα με τις ίδιες χρωστικές.
Οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρουν έξι χρωστικές ουσίες- Ε102 ταρτραζίνη, Ε110 πορτοκαλοκίτρινο S, Ε122 αζορουμπίνη, καρμεζίνη, Ε123 αμάρανθος, Ε124 ερυθρό κοχενίλης, Ε151 λαμπρό μαύρο ΒΝ- που θα μπορούσαν «να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις». Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και με τα συντηρητικά. Οι συντηρητικές ουσίες Ε210 βενζοϊκό οξύ, Ε211 βενζοϊκό νάτριο και Ε212 βενζοϊκό κάλιο «μπορούν να προκαλέσουν ελαφρό ερεθισμό της επιδερμίδας, των οφθαλμών και των βλεννογόνων», ενώ οι ουσίες Ε220 διοξείδιο του θείου, Ε221 θειώδες νάτριο, Ε222 διθειικό νάτριο, Ε223 μεταδιθειικό νάτριο, Ε224 μεταδιθειικό κάλιο και Ε228 διθειικό κάλιο, σε σπάνιες περιπτώσεις, «μπορεί να προκαλέσουν οξείες αντιδράσεις υπερευαισθησίας και βρογχοσπασμό».

Η έγκριση
Όλες οι προσθετικές ουσίες είναι εγκεκριμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αν τα φάρμακα πρέπει να φέρουν προειδοποιήσεις γι΄ αυτά τα προσθετικά, τότε το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και για τα τρόφιμα και τα ποτά», λέει ο Ίαν Τόκλαβ της βρετανικής Επιτροπής Τροφίμων. «Τα φάρμακα τα παίρνουμε όποτε χρειαστεί, αλλά τα τρόφιμα και τα ποτά τα παίρνουμε πάντα και συνεπώς είμαστε περισσότερο εκτεθειμένοι σε αυτές τις προσθετικές ουσίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: