Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

Wellness ή Ευεξία

Νέα τάση, νέα στάση και η προσωπική σας συνταγή για καλύτερη ζωή. Δεν έχει καθορισμένες προδιαγραφές και δεν αποτελεί συγκεκριμένη πρόταση. Σας απεγκλωβίζει από τα «κάνε…», τα «πρέπει…», τα «μη», τα «όχι» και τα «απαγορεύεται». Στο wellness χωράνε τα πάντα. Και κυρίως οι εσωτερικές επιθυμίες και οι ατομικές ιδιαιτερότητες.

Εσείς επιλέγετε, εσείς πράττετε. Με απόλυτη ελευθερία και χωρίς να απολογείστε σε κανέναν. Είναι ο δικός σας τρόπος ζωής και η προσωπική σας συνταγή ευεξίας… Θέλετε να περνάτε καλά, να αισθάνεστε ψυχικά ισορροπημένοι και να νιώθετε υγιείς.
Ψάχνετε λοιπόν να βρείτε το «μυστικό», αγνοείτε αυτά που ήδη έχετε, δεν βολεύεστε με τα συμβατικά και αναζητάτε τα διαφορετικά. Καταπιάνεστε συνεχώς με καινούργια πράγματα και δοκιμάζετε τα πάντα. Στην πορεία τα συναντάτε όλα. Ένα μόνο δεν βρήκατε ακόμα. Αυτό που επιθυμούσατε από την αρχή: Ευεξία και ευζωία. Να χαίρεστε τη ζωή και να γεύεστε τις απολαύσεις της.
Πως προσδιορίζεται η ευεξία;Τα λεξικά περιγράφουν την ευεξία ως «η καλή κατάσταση της υγείας». Δεν μας λένε όμως εάν είναι το να νιώθουμε υποκειμενικά καλά, εάν είναι το να είμαστε αντικειμενικά καλά ή είναι και τα δύο ταυτόχρονα.
Αν, για παράδειγμα, το βάρος σας έχει ξεπεράσει τα 100 κιλά και τα τριγλυκερίδια σας έχουν χτυπήσει κόκκινο αλλά εσείς νιώθετε «περδίκι», περνάτε μία χαρά και το απολαμβάνετε δεόντως, θα πούμε ότι αισθάνεστε καλά υποκειμενικά αλλά αντικειμενικά δεν είστε;
Με ποια κριτήρια και τι μετράει περισσότερο από τα δύο: Αυτό που αισθάνεστε ή αυτό που σας λένε ότι θα έπρεπε να νιώθετε;
Μέχρι σήμερα, για τους περισσότερους, μετράει μάλλον το δεύτερο. Κι επειδή σύμφωνα με το νόμο των πιθανοτήτων μπορεί στο μέλλον να έχετε προβλήματα, θα σας προτρέψουν να κάνετε δίαιτα, να χάσετε κιλά και να κάνετε πιο υγιεινή ζωή για να δώσετε χρόνια στη ζωή σας. Κι ας έχετε δώσει μέχρι τώρα ζωή στα χρόνια σας κι ας λένε όλοι ότι μετράει η ποιότητα κι όχι η ποσότητα.
Λόγια, θεωρίες και στατιστικές. Οι ίδιες στατιστικές που αύριο θα προσδιορίσουν με ακρίβεια το ποσοστό συμμετοχής της δίαιτας στα νέα προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Και βέβαια, τότε όλοι θα σας προτρέψουν να αποδεχτείτε την εικόνα του σώματός σας «όπως είναι» για να περιορίσετε τα ψυχοσωματικά σας.
Παίξατε και χάσατε. Είχατε τη ζωή στα χέρια σας και την πετάξατε. Κάνατε το λάθος, το πληρώσατε πολύ ακριβά και μπήκατε κι εσείς στο κλαμπ!

Έτσι καταλήγετε στο wellness…
Αρθρογράφος: Σταύρος Δεδούκος. (bestrong.org.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: