Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

"Ανθός Φωτός" από την Philips

Η Φίλιπς παρουσίασε ένα "έξυπνο φως-μπουμπούκι" για τους δρόμους των πόλεων, το οποίο αυτορυθμίζεται ανάλογα με τις συνθήκες.

Ο σχεδιασμός λύσεων για το νυχτερινό φωτισμό των πόλεων είναι δύσκολη υπόθεση. Το υπερβολικό φως δημιουργεί φωτορύπανση, περιορίζοντας τη ρομαντική ενατένιση των άστρων και παρενοχλώντας τους βιολογικούς ρυθμούς ζώων και φυτών, ενώ αντίθετα το λιγοστό φως αποτελεί απειλή για την ασφάλεια οδηγών, πεζών και κατοίκων μιας περιοχής.
Η Philips Electronics παρουσίασε σε έκθεση στη Μόσχα μια νέα καινοτομική πρόταση, ένα "έξυπνο φως των δρόμων", που ονομάζεται "Ανθός Φωτός" και μοιάζει με ένα ανοιχτό μπουμπούκι, στο κέντρο του οποίου υπάρχει ένα σύστημα φωτισμού LED. Η "έξυπνη" αυτή λάμπα αυτορυθμίζεται: όταν αντιλαμβάνεται ότι πλησιάζουν άνθρωποι, αυξάνει την ένταση του φωτισμού και τη μειώνει όταν δεν υπάρχουν άνθρωποι τριγύρω.
Η τεχνολογία εξοικονομεί ενέργεια, καθώς η λάμπα δεν είναι συνδεμένη στο δίκτυο ηλεκτρισμού, αλλά συλλέγει ηλεκτρική και αιολική ενέργεια τη μέρα, που μετατρέπει σε φως το βράδυ. Τη μέρα η λάμπα, σαν λουλούδι, ανοίγει τα "πέταλά" της για να συλλέξει την ηλιακή ενέργεια και καθώς ο ήλιος μετακινείται προς τη δύση του, η λάμπα σταδιακά επαναπροσανατολίζει τα πέταλά της προς τον ήλιο, όπως το φυτό του ηλίανθου, ώστε να τον αντικρίζουν συνεχώς κατευθείαν και έτσι να αυξάνεται η ενεργειακή αποδοτικότητα.
Τις συννεφιασμένες μέρες, όταν ο άνεμος δυναμώνει, η λάμπα αυτόματα μεταφέρει τα "πέταλά" της σε όρθια ανοικτή θέση και τους επιτρέπει να περιστρέφονται με την αιολική ενέργεια, μεταδίδοντας την κίνηση στη συνέχεια σε ένα στροφείο που μετατρέπει την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική. Η λάμπα συνεχώς μεταπηδά από τη συλλογή ηλιακής στη συλλογή αιολικής ενέργειας, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Όταν ο ήλιος δύει, η λάμπα αυτόματα στρίβει προς τα κάτω και ανάβει φωτίζοντας την επιφάνεια από κάτω της, ώστε να περιορίζει τη φωτορύπανση. Όταν άνθρωποι πλησιάζουν, οι αισθητήρες της λάμπας ανιχνεύουν την κίνησή τους και το φως δυναμώνει, ενώ όταν απομακρύνονται, το φως γίνεται πιο αδύναμο.
Σύμφωνα με τη Φίλιπς, η νέα λάμπα της χρησιμοποιεί μόνο τη μισή ενέργεια μια παραδοσιακής λάμπας δρόμου για να παράγει το ίδιο φωτιστικό αποτέλεσμα. Επειδή δεν προϋποθέτει σύνδεση σε δίκτυο ηλεκτρισμού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές. Στις πόλεις οι "έξυπνες" λάμπες μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο και να παρέχουν σε αυτό πρόσθετη ηλεκτρική ενέργεια, όταν έχουν περίσσευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: