Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

ΒΟΥΛΗ: Προς πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος

Η Επιτροπή Υγείας της Βουλής υιοθέτησε χθες νέα συμβιβαστική πρόταση για το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, μετά τις διαφωνίες που προέκυψαν στην πρόταση νόμου που υπέβαλε ο βουλευτής των Οικολόγων για την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ελένη Θεοχάρους, εξέφρασε την πεποίθηση ότι "οδεύουμε προς την κατεύθυνση της παντελούς απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, προς όφελος και της δημόσιας υγείας και της οικονομίας".Στην πρόταση προβλέπεται πρόνοια η οποία θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες των κέντρων αναψυχής, εάν θέλουν, να διαμορφώνουν ειδικούς χώρους πλήρως διαχωριζόμενους από το χώρο των μη καπνιστών οι οποίοι να έχουν εξαερισμό ανεξάρτητο και με πολύ αυστηρές προδιαγραφές, εντός του οποίου όπως είπε χαρακτηριστικά η κα. Θεοχάρους, "οι άνθρωποι θα επιλέγουν να αυτοκτονούν σταδιακά καπνίζοντας"... Συμπλήρωσε ότι ο χρόνος εφαρμογής του νόμου θα μετατεθεί προς το τέλος του 2009, ελπίζοντας ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα θα γίνουν όλες οι προσαρμογές ώστε η εφαρμογή του νόμου να γίνει ομαλά.
Η κα. Θεοχάρους παραδέχθηκε ότι η πρόταση νόμου αποτελεί προιόν συμβιβασμού από όλα τα κόμματα για να μπορεί να συνεχίσει η ψήφισή, αφού η αρχική πρόταση προνοούσε πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος χωρίς δικαίωμα διατήρησης χώρων για καπνιστές. Πρόσθεσε ότι θα ήταν καλό να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία έτσι ώστε σταδιακά να υπάρξει συνειδητοποίηση και οι νεότερες γενιές να είναι λιγότερο επιρρεπής στο κάπνισμα.
(ΠΟΛΙΤΗΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: