Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Να εφαρμοσθεί η Ευρωπαϊκή οδηγία για το επίπεδο ελέγχου ασφάλειας των ζωοτροφών

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί για την εμφάνιση μολυσμένων με διοξίνη ιχθυάλευρων στην αγορά.

Φαίνεται ότι παρά τον μεγάλο σάλο που δημιουργήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν με το θέμα των αφλατοξινών και την προσπάθεια εντατικοποίησης των ελέγχων υπάρχουν ακόμα κενά στη διαδικασία.
Το Υπουργείο Γεωργίας πρέπει να εντατικοποιήσει τους ελέγχους και να καλύψει τα κενά τα οποία φαίνεται να παρουσιάζει η όλη διαδικασία και τα οποία επιτρέπουν την επανεμφάνιση τέτοιων προβλημάτων τα οποία εμπεριέχουν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Πέραν όμως από το θέμα των ελέγχων υπάρχει άμεση ανάγκη επανεξέτασης του θέματος ελέγχου των ζωοτροφών και εφαρμογής της πρόνοιας της Ευρωπαϊκής οδηγίας η οποία αναφέρει ότι το επίπεδο του ελέγχου ασφάλειας των ζωοτροφών πρέπει να είναι το ίδιο με το επίπεδο ελέγχου των τροφών που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.
Ως εκ τούτου, για τη σωστή εφαρμογή της συγκεκριμένης πρόνοιας, ο έλεγχος πρέπει να περάσει στη δικαιοδοσία των Υγειονομικών Υπηρεσιών αντί των Κτηνιατρικών.
Το κράτος και το αρμόδιο Υπουργείο πρέπει να δείξουν την πρέπουσα σημασία στο σοβαρό αυτό θέμα που άπτεται της δημόσιας υγείας και να αποτραπούν οι σοβαρές παραλήψεις του παρελθόντος.

(Ανακοίνωση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: