Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

Δεκάδες τόνοι μολυσμένα ιχθυάλευρα διοχετεύθηκαν στην Κυπριακή αγορά

ΟΙ ΔΙΟΞΙΝΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Στην κυπριακή αγορά κατέληξαν -εδώ και περίπου ένα μήνα- 30,5 τόνοι μολυσμένα ιχθυάλευρα. Οι ζωοτροφές, στις οποίες εντοπίστηκαν διοξίνες πέραν των επιτρεπόμενων ορίων, χρησιμοποιήθηκαν για διατροφή χοίρων και πουλερικών σε πέντε φάρμες.

Τα ακατάλληλα ιχθυάλευρα εισάχθηκαν στην Κύπρο από τη Δανία στις 6 Οκτωβρίου, αλλά μόλις την περασμένη Παρασκευή, ενημερώθηκε το Τμήμα Γεωργίας από εργαστήριο του εξωτερικού στο οποίο είχαν σταλεί δείγματα για αναλύσεις. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμ. Γεωργίας, Τάκη Φωτίου, αμέσως άρχισε η λήψη δειγμάτων από τα υποστατικά στα οποία κατέληξαν οι μολυσμένες ζωοτροφές. Παράλληλα, ενημερώθηκαν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες οι οποίες σήμερα πρόκειται να λάβουν δείγματα χοιρινού κρέατος και πουλερικών για αναλύσεις. Η εισαγωγή των μολυσμένων ζωοτροφών αφορούσε φορτίο με 108 τόνους ιχθυαλεύρων το οποίο πωλήθηκε σε πέντε υποστατικά χοίρων και πουλερικών στις επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας.

Οι 80 τόνοι του φορτίου δεσμεύτηκαν προτού χρησιμοποιηθούν, ενώ δεσμεύτηκε και ζωοτροφή που εντοπίστηκε σε ένα υποστατικό. Επίσης, μετά την εξέλιξη αυτή δεσμεύτηκαν άλλοι 230 τόνοι ιχθυάλευρου που εισάχθηκαν από τη Δανία στις 30 Οκτωβρίου. Ενδεχομένως να μην επηρεάστηκε ούτε η πλήρης ζωοτροφή, ούτε και το κρέας. Ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες θα αναμένουν τα αποτελέσματα του εργαστηρίου. Οι ποσότητες ιχθυάλευρων που χρησιμοποιούνται στην πλήρη ζωοτροφή είναι ελάχιστες και συγκεκριμένα μέχρι 50 κιλά στον τόνο, δεδομένου ότι τα ιχθυάλευρα είναι από τις ακριβότερες τροφές για τα ζώα. Σημείωσε ότι στην πλήρη ζωοτροφή το ανώτατο όριο είναι 0,75 nanograms. Η συγκέντρωση διοξινών στα δείγματα ήταν πέραν των ορίων της τάξης του 1,63 nanograms, ενώ το όριο στην απλή ζωοτροφή ιχθυάλευρου ήταν 1,25 nanograms.

Δεν υπάρχουν σχόλια: