Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία θέλουν οι ευρωβουλευτές

Την επέκταση του προγράμματος προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία ζητεί η Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου. Αυτό που κυρίως απαιτούν οι ευρωβουλευτές, μέσω μιας έκθεσης διαβούλευσης, είναι η καλύτερη χρηματοδότηση του προγράμματος.

Εκτιμάται ότι 22 εκατ. παιδιά στην ΕΕ είναι υπέρβαρα και πλέον των 5 εκατ. είναι παχύσαρκα, γεγονός που οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση λιπαρών, γλυκών και αλμυρών τροφών. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη θέσπιση προγράμματος για την παροχή δωρεάν φρούτων στους μαθητές με στόχο την ενθάρρυνση της απόκτησης καλών διατροφικών συνηθειών.

Αύξηση των απαιτούμενων πόρων
Η Επιτροπή είχε προτείνει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 90 εκ. ευρώ ετησίως για το σχολικό έτος 2009/2010, την οποία οι ευρωβουλευτές θεωρούν ανεπαρκή για να καλύψει τις ανάγκες της εβδομαδιαίας κατανάλωσης φρούτων. Έτσι, υιοθετώντας ομόφωνα την έκθεση του Niels BUSK (ΦΙΛ, DK), η Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου καλεί την Επιτροπή να διαθέτει 500εκ. ευρώ ανά σχολικό έτος για τη διανομή φρούτων και λαχανικών στα σχολεία. Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στα παιδιά της προσχολικής ηλικίας και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα οποία τα φρούτα θα πρέπει να διανέμονται σε καθημερινή βάση και δωρεάν. Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεσή του σχετικά με το γενικό προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2008, το ΕΚ ζήτησε την επαρκή χρηματοδότηση του προγράμματος δωρεάν διανομής φρούτων και λαχανικών στους μαθητές, δεδομένου ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας τονίζει ότι η μέση ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών κατ'άτομο θα πρέπει να ανέρχεται σε 400 γραμμάρια.

Έμφαση σε φρέσκα προϊόντα
Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι θα πρέπει να επιλέγονται οπωροκηπευτικά όσο το δυνατόν πιο φρέσκα, εποχής, με τα λιγότερα δυνατά μη φυσικά και ανθυγιεινά πρόσθετα και δίνοντας προτεραιότητα στη χρήση τοπικών προϊόντων. Τα μεταποιημένα οπωροκηπευτικά προϊόντα θα πρέπει να αποφεύγονται λόγω της μειωμένης διατροφικής τους αξίας, επεσήμαναν οι ευρωβουλευτές. Επιπλέον, για την ουσιαστική επιτυχία του σχεδίου, τα μέλη της επιτροπής συνιστούν το εν λόγω πρόγραμμα να περιλαμβάνει συμβουλές υγείας και διατροφής, ενημέρωση σχετικά με τα ευεργετήματα των φρούτων σε σχέση με την υγεία καθώς και ενημέρωση σχετικά με τα ειδικά χαρακτηριστικά της βιολογικής καλλιέργειας. Να σημειωθεί, τέλος, ότι το κοινοτικό σχέδιο προώθησης της κατανάλωσης φρέσκων φρούτων στα σχολεία δεν θίγει εθνικά παρόμοια προγράμματα που είναι σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο. Επιπλέον, εάν ένα κράτος μέλος δεν κάνει χρήση της σχετικής κοινοτικής χρηματοδότησης, τα προβλεπόμενα κονδύλια θα μπορούν να μεταφέρονται και να χρησιμοποιούνται σε άλλα κράτη μέλη.
(ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: