Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Ευχάριστα νέα για την παιδική λευχαιμία

Ευχάριστα είναι τα νέα στην αντιμετώπιση της παιδικής λευχαιμίας. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης συνεργατικής προσπάθειας των Ελλήνων Παιδιάτρων Αιματολόγων / Ογκολόγων ( 1993-2005 με συμμετοχή των 5 από τα 6 Τμήματα της Ελλάδας), τα παιδιά που νοσούν από οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία στη Ελλάδα θεραπεύονται με άριστο τρόπο.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, πρόσφατα μελετήθηκαν αναδρομικά 572 παιδιά με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, ηλικίας 3 μηνών - 16 ετών, τα οποία υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία σύμφωνα με τα πρωτόκολλα BFM. Η συνολική επιβίωση ήταν 85.5% για όλα τα παιδιά της μελέτης και 86.1% για την ομάδα χαμηλού κινδύνου, 91% για την ομάδα ενδιαμέσου κινδύνου και 58.5%, για την ομάδα υψηλού κινδύνου .
Συμπερασματικά, τα παιδιά με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία στην Ελλάδα έχουν δημογραφικά, κλινικοεργαστηριακά στοιχεία και θεραπευτικά αποτελέσματα ανάλογα της σύγχρονης διεθνούς βιβλιογραφίας. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα στην ομάδα ενδιαμέσου κινδύνου.
Συνεπώς, αποδεικνύεται ότι τα παιδιά που νοσούν από λευχαιμία, θεραπεύονται με άριστο τρόπο και όλοι όσοι συνεργάζονται για την αντιμετώπισή τους πρέπει να νιώθουν ιδιαίτερη ικανοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: