Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

Τρομώδης νόσος: Αποφύγαμε την καταστροφή

Αποφασίστηκε να απαγορευτεί η χρήση γάλακτος από μολυσμένα αιγοπρόβατα ως τροφής σε άλλα ζώα. Ζητείται η λήψη μέτρων για εξαφάνιση της αρρώστιας εντός 18 μηνών.

Μέτρα αποτροπής της εξάπλωσης της τρομώδους νόσου των αιγοπροβάτων από κοπάδι σε κοπάδι έλαβε η Κομισιόν, χωρίς - ευτυχώς για την Κύπρο - να επιβάλει απαγόρευση στην πώληση γαλακτοκομικών προϊόντων από μολυσμένα κοπάδια ή απαγόρευση κατανάλωσης του κρέατος αυτών των ζώων, κάτι που θα είχε δυσμενείς συνέπειες για την κυπριακή γεωργοκτηνοτροφία.
Τα σημαντικότερα σημεία της απόφασης αφορούν την απαγόρευση χρήσης γάλακτος ως τροφή από άρρωστο ζώο σε άλλα μηρυκαστικά καθώς τη λήψη μέτρων (κυρίως θανατώσεις ζώων) για εξάλειψη του προβλήματος σε διάστημα 18 μηνών μετά τη διάγνωση της νόσου. Ειδικά για το ζήτημα του χρονικού περιθωρίου για εκρίζωση της τρομώδους νόσου υπήρξε μεγάλη συζήτηση καθώς ορισμένοι έθεταν όριο ενός μηνός, άλλοι έξι και τελικά επικράτησε η άποψη που υποστήριξαν οι υπηρεσίες της Επιτρόπου για την υγεία Ανδρούλας Βασιλείου για 18 μήνες.

Η πρόταση
Αναλυτικά, η πρόταση της Κομισιόν, η οποία θα τεθεί για έλεγχο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ένα μήνα, αναφέρει: Τα κράτη μέλη υποστήριξαν την πρόταση της Επιτροπής που εισάγει στοχευμένη απαγόρευση χρήσης γάλακτος μολυσμένων ζώων ως τροφής (άλλων ζώων) προκειμένου να εξαλειφθεί η τρομώδης νόσος. Η απαγόρευση θα εμποδίσει την διάδοση της ασθένειας - μέσω του γάλακτος - σε άλλα υγιή ζώα, αναφέρει το κοινοτικό κείμενο, το οποίο επαναλαμβάνει ότι το αναθεωρημένο σχέδιο εκρίζωσης θα υποστηριχθεί από κοινοτική συγχρηματοδότηση. Πρόκειται για την απόφαση που λήφθηκε στις 6 Νοεμβρίου, η οποία προβλέπει αντικατάσταση των μολυσμένων αιγοπροβάτων με γενετικά ανθεκτικά ζώα. Όλα τα ευαίσθητα στην νόσο αιγοπρόβατα θα πρέπει να έχουν εκριζωθεί σε 18 μήνες μετά τη διάγνωση της νόσου.
Επιπλέον, το κείμενο αναφέρεται σε μελέτες που καταδεικνύουν την ύπαρξη γενετικής αντίστασης σε ορισμένα είδη αιγών. Αυτές προωθήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ), ώστε να αξιολογηθεί η επιστημονική της αξία μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2009.

Κανονικά η εμπορία
Διευκρινίζεται επίσης ότι αυτή η πρόταση δεν αφορά στη χρήση του γάλακτος μολυσμένων ζώων για ανθρώπινη κατανάλωση. Αυτό το γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή τυριών. Συνεπώς, η εμπορία γαλακτοκομικών προϊόντων από γάλα μολυσμένων ζώων θα συνεχιστεί. Τέλος, σημειώνεται ότι η εισαγωγή των μέτρων στοχεύει στην εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας των ζώων στην ΕΕ - κάτι που κρίνεται απαραίτητο μετά την υιοθέτηση από την ΕΑΑΤ σχετικής απόφασης. Πρόκειται για τον κίνδυνο. Το κείμενο καταλήγει ότι η χρήση του γάλακτος μολυσμένων ζώων από μικρά ζώα μπορεί να οδηγήσει σε διάδοση της νόσου.
(ΤΕΤΗ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ - "ΠΟΛΙΤΗΣ")

Δεν υπάρχουν σχόλια: