Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

«Βαρόμετρο» η υγιεινή των ζώων για την ανθρώπινη υγεία

Παρόλο που η πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πρώτη ευρωπαϊκή κτηνιατρική εβδομάδα «μετέφερε» δεκάδες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, το εναρκτήριο συνέδριο εξέπεμψε ένα «αντίθετο» μήνυμα: τα ζωϊκά νοσήματα πρέπει να «σταματούν» στα σύνορα της Ένωσης διότι απειλούν τη δημόσια υγεία.

Στην Ευρώπη των «27» κρατών-μελών, του μεγαλύτερου εισαγωγέα και ταυτόχρονα του μεγαλύτερου παραγωγού τροφίμων ζωϊκής προέλευσης σε παγκόσμιο επίπεδο, η υγιεινή των ζώων αποτελεί per se μια κρίσιμη παράμετρο στην ευρύτερη διατροφική αλυσίδα.

Ιδιαίτερα μάλιστα όταν πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν την άγνοια των Ευρωπαίων για τη διατροφική αξία των τροφίμων που αγοράζουν -μόνο το 18% κοιτά τακτικά τις σχετικές ετικέτες άσχετα με το αν αυτές αποτυπώνουν την πραγματική θρεπτική αξία των προϊόντων. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι καταναλωτές στην Ε.Ε. πιστεύουν ότι μπορούν να «κάνουν τη διαφορά» καθώς το 74% εξ' αυτών θεωρεί ότι έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την υγιεινή των ζώων με την καταναλωτική του συμπεριφορά.
Με άλλα λόγια, περισσότεροι από τους μισούς επιθυμούν την ύπαρξη των καλύτερων πρακτικών όσον αφορά την εκτροφή και τη σφαγίαση των ζώων που προορίζονται για τρόφιμα. Ένα 62% των Ευρωπαίων καταναλωτών δηλώνει πως θα άλλαζε τις αγοραστικές του συνήθειες, δίνοντας χρήματα για προϊόντα που είναι φιλικά προς τα ζώα. Το 43% μάλιστα, όταν αγοράζει κρέας σκέφτεται σοβαρά κάτω από ποιες συνθήκες φτάνει στο πιάτο του…
Πληθώρα ερευνών ενίσχυσε, μεταξύ άλλων, την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία της Κομισιόν για την πρώτη κτηνιατρική εβδομάδα (ΕU Veterinary Week 2008). Ο κύριος στόχος αυτής της πρωτοβουλίας αφορά σε ένα πρώτο επίπεδο την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για την ευρωπαϊκή στρατηγική περί της υγείας των ζώων. Το «όχημα» για την επικοινωνία του κεντρικού μηνύματος θα είναι κυρίως οι κτηνίατροι οι οποίοι αναλαμβάνουν την προώθηση των μέτρων βιοασφαλείας που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.


(Του Χρήστου Σύλλα - kathimerini.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: